Vermont Sourdough

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Moj pierwszy chleb na zakwasie
banana.gif
banana.gif
, nie wiem dlaczego ale wydawal mi sie latwy i mialem nadzieje ze bedzie smakowal. Staralem sie trzymac przepisu( udalo sie w 85%). Tylko dwie zeczy -elektroliza trwala 4 godziny
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
, i zapomniale ztego wszystkiego dodac soli
icon_redface.gif
icon_redface.gif
, ale i tak wyszedl dosyc smaczny i mysle ze do zaakceptowania przez zawodowcow. Dziury moze troche male, ale chleb byl wyrosniety.Wyrastal w koszyku,po wyrosnieciu na deske , naciety (czy potrzeba?) i do pieca na kamien. Prosze o komentarze.
DSC01350_1.JPGDSC01353_1.JPG
DSC01354_1.JPGDSC01355_1.JPG
DSC01356_1.JPGDSC01357_1.JPG
 

Załączniki

  • DSC01350_1.JPG
    DSC01350_1.JPG
    72.9 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC01353_1.JPG
    DSC01353_1.JPG
    78 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC01354_1.JPG
    DSC01354_1.JPG
    83.1 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC01355_1.JPG
    DSC01355_1.JPG
    77.8 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC01356_1.JPG
    DSC01356_1.JPG
    77.4 KB · Wyświetleń: 6
  • DSC01357_1.JPG
    DSC01357_1.JPG
    44.5 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Pieknie Ci wyrosl
icon_biggrin.gif
Gratulacje !
icon_biggrin.gif

Teraz juz wszystkie inne wypieki zakwasowe pojda z gorki
icon_biggrin.gif
icon_wink.gif
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Dzieki. Mam nadzieje ze nastepne beda lepsze. Zakwas mam zytni z maki mielonej na kamieniu (stone ground), musze zdobyc inne (biala zytnia, itp) oraz dostosowac nasze maki (USA) do mak z przepisow (650, 750, 2000
dontknow.gif
). Upieklem tez chleb na zakwasie z ziemniakami, ale ten nie wyszedl tak jak ten.
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
No ta wyszukiwarka jest podła a ja ślepa, od dawna próbuję co jakis czs znależć ten chleb i nic.. Teraz wiem że mam go od Mirabbelki albo Tatter. Robię go często i jest to jeden z naszych ulubionych chlebów. Tak naprawdę nie jest taki trudny jak wygląda a wszystkie czynności rozkładają się w czasie tylko trzeba je dobrze zaplanować. Chleb jest przepyszny, pachnący , ma fajne dziury i jeszcze się nie zdarzyło żeby cokolwiek zostało, zawsze jest zjadany doszczętnie. Gdyby mi tak jeszcze ktoś powiedział a lepiej pokazał, jak się formuje taki podłużny chleb to już byłabym bardzo zadowolona.
Gdzieś kilka dni temu wpisałam hymn pochwalny na jego cześć zdaje się w wątku kolacyjnym. Upiekłam na kamieniu.
I zdjęcia:
Vermont_Sourdough_001.jpg
Vermont_Sourdough_003.jpg
 

Załączniki

  • Vermont_Sourdough_001.jpg
    Vermont_Sourdough_001.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 6
  • Vermont_Sourdough_003.jpg
    Vermont_Sourdough_003.jpg
    1.1 MB · Wyświetleń: 6
Ostatnią edycję dokonał moderator:

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
wolejwoda @ 9 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761240Czemu moj chleb nie jest taki jak Samanta upiekla?, co robic zeby dostac taki chleb?
Piekę go zgodnie z przepisem tylko tym razem posmarowałam białkiem.
A co do drugiego pytania, to zawsze wychodzą dwa bochenki, ten drugi pokrojony na kromki i poprzekładany folią siedzi w zamrażarce i czeka aż mi się skończy ten, co mam teraz. Czyli domowy Bahusa, ktory to chleb nie ma takiej możliwości żeby się nie udał. Ale chyba zasmiecam wątek Vermont.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
wolejwoda @ 9 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=761202Dzieki. Mam nadzieje ze nastepne beda lepsze. Zakwas mam zytni z maki mielonej na kamieniu (stone ground), musze zdobyc inne (biala zytnia, itp) oraz dostosowac nasze maki (USA) do mak z przepisow (650, 750, 2000
dontknow.gif
). .
Zajrzyj tutaj
Jesli bedziesz mial klopoty z wybraniem maki, dostosowaniem przepisu - pisz - chetnie pomoge. Dodam tylko, ze wszytskie przepisy podawane przeze mnie (miedzy innymi Vermont Sourdough) nie zawieraja oznacznikow europejskich.

BTW Vermont Sourdough jest chlebem bardzo lekkim, z duza iloscia nieregularnych dziur.
Wydluzenie AUTOLIZY do 4 godzin i brak soli nie tylko psuje strukture miazszu, ale rowniez pogarsza smak. Proponuje, rozplanowanie wypieku chleba nastepnym razem.

TUTAJ powinni Ci pomoc w zakupie odpowiednich mak.
 

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Tatter, dzieki za wszystkie informacje. 4 godziny autolizy nie bylo zamierzone (musialem wyjsc), uzywam make chlebowa (bread flour) King Artur prawie caly czas do pieczenia chleba, musze sprobowac tez ALL PURPOSE flour.
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

wolejwoda

Member
Lip 14, 2008
40
0
0
Prawde powiedziawszy ja tez wole taki, przez te dziury wszystko wypada z kanapek
zahnlos.gif
codzienny mial byc nastepny, tylko musze zamowic make zytnia chlebowa (mam tylko grobo mielona na kamieniu- dobra na zakwas, wielodniowy buzuje jak talala)
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Miałam dziś pyszne śniadanie, chleb z masłem, ten chleb, piekłam wczoraj wieczorem, udał się wspaniale, wystrzelił do góry jak szalony, ma piękne dziury, jeszcze nigdy mi się takie nie udały, a smak po prostu doskonały, nic mi więcej do niego nie było potrzeba. Tatterku dziękuję, że zechciałaś podzielić się z nami tym wspaniałym przepisem
cvety.gif
Poniżej chlebuś, zdjęcia jakie są każdy widzi... marny ze mnie fotograf
icon_mad.gif


 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Izoldo. Nie jem chleba (bo nie i juz - tlumaczyc nie bede
icon_wink.gif
) ale taki kawałek od CIebie to z wielką chęcią bym zjadla
icon_redface.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Ilonko dziękuje
bussi.gif
myślę, że na kromkę takiego chleba jednak dałabyś się namówić, zapraszam, nadwyżki właśnie zamroziłam
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Izoldo, chleb idealny i dziurki takie same!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Izoldo, jaki piekny! Cudo upieklas
icon_biggrin.gif


Wlasciwie to przypomnialas mi tym wypiekiem, ze dawno pieklam VS i czas powtorzyc.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Samnto dziękuję, Tatterku wielki buziak Ci się za ten przepis należy
bussi.gif
cieszę się, że chlebek Ci się podoba. Znowu puchnę z dumy
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: