Waniliowe ciasteczka z morelami i kokosem

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dla Joanny wpisuje. Nam bardzo smakuja.

Do misy blendera wypuje:

1 szklanke nieslodzonych wiorkow kokosowych
4 lyzki nasion slonecznika
4 lyzki mielonych migdalow ze skorka
2/3 szklanki platkow owsianych
2 szklanki suszonych na sloncu moreli (bez cukru i chemicznych konserwantow)
2 lyzeczki pasty waniliowej
4 lyzki masla migdalowgo (lub innego ulubionego)
2 lyzki syropu klonowego lub agave

dodatkowo ok. 30 migdalow ze skorka

Piec rozgrzewam do 125C.

Skladniki blenduje, az powstanie zwarta lepka masa, ktora daje sie latwo ksztaltowac w kulki. Kulki splaszczam wciskajac w nie po jednym migdale.

Pieke ok. 30 min.

Przepis na ciasteczka znalazlam u Secret Squirrel

Apricot_Coconut_Almond_Cookies.jpg
 

Załączniki

  • Apricot_Coconut_Almond_Cookies.jpg
    Apricot_Coconut_Almond_Cookies.jpg
    104.7 KB · Wyświetleń: 140
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Bardzo dziękuję!
Nie mam masła migdałowego - czym go zastąpić? Może dojrzałym awokado?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Innym maslem orzechowym albo z nasion. Slonecznikowe jest pyszne..

Z avo tez bym sprobowala.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Super. Okazjonalnie rowniez robie masla nasienne/orzechowe w domu, szczegolnie gdy nagromacze tony surowych produktow. Ostatnio robilam z cashew.

W tym przepisie mozesz rowniez uzyc masla z orzechow ziemnych.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Czy mogę użyć suszonych fig zamiast moreli? I miodu zamiast syropu klonowego? Jak długo można potem takie ciasteczka przechowywać?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Pewnie, ze mozesz - beda to po prostu ciasteczka figowe. Syrop klonowy mozesz zastapic miodem, a jak dlugo przechowywac - hmmm, dobre pytanie. U nas znikaja, ale mysle, ze kilka (5-7) dni w temp pokojowe w jakims pojemniku ze szczelna pokrywka, bez problemu.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Nie zatyka. Noze sa ostre i tna orzechy i owoce na male kawaleczki. Gdy masa jest gotowa, zaczyna lepic sie w kule.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dziekuje Alu, a ciasteczka polecam
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
W końcu wczoraj skompletowałam składniki i wkrótce będę piec.
Nie dostałam tylko pasty waniliowej, więc będę musiała ją pominąć.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Dodaj ekstraktu lub laske wanilii.

A ja mam dzis w planach ciasto migdalowe z figami Jotama O.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,096
1,523
113
Zrobilam wczoraj z malymi zmianami: z braku masla migdalowego dalam maslo orzechowe a zamiast pasty waniliowej - ekstrakt z wanilii. Bardzo nam posmakowaly, nawet przed pieczeniem
icon_mrgreen.gif
Zrobilam z polowy porcji wieczorem i dzis zostala jakas marna resztka.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Hehehe. Polowa mojej porcji jest w oryginalnym przepisie i po przeczytaniu wiedzialam, ze trzeba ukrecic z podwojnej
icon_wink.gif

Ciesze sie, ze wam pasuja.

BTW, pyszne maslo migdalowe (z calych migdalow organic) jest w Costco.


 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
Upieczone (Pycha!) z domowego masła i ekstraktu waniliowego i z mieszanych moreli , na słońcu (ukazało się że w paczce jest tylko 1 szklanka i to skąpa) i takie z marketu(umyte , namoczone chwile i znowu umyte w gorącej wodzie)

Do powtórki
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Cieszymy sie niezmiernie
icon_biggrin.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,964
113
O matko, jak pięknie trzymaja kształt. Nareszcie przyda sie foremka. :) Wszystkie składniki w domu, niech tylko przejrzę na oba oczy. :lol:
 
  • Like
Reakcje: Joanna

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,292
265
83
Jakie one są w konsystencji po upieczeniu? Miękkie czy raczej chrupiące?

Wydają mi się całkiem dobrym kandydatem na zdrową przekąskę dla dziecka (tylko się zastanawiam czy 5 małych zębów sobie poradzi 😊).