Wareniki czyli pierogi ruskie na cieście na zakwasie*

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
i znow nie zrobie: jogurt
icon_sad.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
wykorzystałam to pyszne ciasto na takie pierogi:
Podlaskie pierogi ziemniaczane

Farsz**:

1 kg ziemniaków
2 duże cebule
sól, pieprz
ew. ulubione zioła, np. rozmaryn, tymianek, oregano
trochę tłuszczu do smażenia


Przyrządzić farsz: ziemniaki zetrzeć jak na placki i przesmażyć z cebulą na tłuszczu( najpierw usmażyć cebulkę , a potem dodać starte ziemniaki i przesmażyć), doprawić do smaku solą i pieprzem i ew. ziołami. Ulepione pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez chwilę i wyjąc łyżką cedzakową. Można podać od razu po ugotowaniu, np. z podsmażoną cebulką, ale znacznie lepsze są podsmażone
Przepyszne, farsz ** od Andzi
styczeń_210.jpg
 

Załączniki

  • styczeń_210.jpg
    styczeń_210.jpg
    231.5 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator: