Warstwowe mięsko z warzywami

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Często robię taką szybką potrawę mięsno-warzywną, a raczej ziemniaczaną na obiad lub kolację. Smakuje zarówno na ciepło i na zimno. Składniki często modyfikuję, ale podam taki ogólny przepis.


Składniki:

1-1,5 kg ziemniaków
2 marchewki
1 nieduży por
3 duże cebule
ok 1kg dowolnego mięsa (może być mniej), najlepiej schab, karkówka lub łopatka, ale równie dobrze może być każde inne
przyprawa do steku Prymat
przyprawa do kebaba i gyrosa
sól, pieprz
świeży czosnek - nie czuć go w czasie jedzenia
keczup
majonez
ser wędzony (może być każdy inny)



Najpierw włączam piekanik na 220 stopni; myję ziemniaki i kroję wraz ze skórką w szerokie plastry (do 1cm), a następnie obgotowuję w osolonej wodzie.

Kiedy ziemniaki się gotują, to kroję cebulę w talarki i mięso w nie za małe kawałki. Cebulę odkladam, a mięso doprawiam opakowaniem przyprawy do steku i 1-2 łyżkami przyprawy do kebaba. Wrzucam na patelnię wraz z 1/3 cebuli i przypiekam bez dodatku tłuszczu.

W tym czasie ścieram też marchew na drobnych oczkach tarki i drobno siekam por, razem to mieszam i odkładam.


Układanie:

Do płaskiego naczynia żaroodponego przekładam warstwę ziemniaków, pokrywam ją całością marchwi z porem, dociskam i pieprzę.
Na to wykładam podpieczone mięsko z cebulą, warstwę świeżej cebuli, znowu ziemniaki, mięso, cebulę itd aż do wyczerpania składników. Dociskam.
Na wierzch wylewam sos: mieszam 3 łyżki majonezu i 2 kechupu z solą, pieprzem i posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Sos lekko "wciskam" nożem.
Na górę wykładam ser i dociskam wzystko, przykrywam i wstawiam na 30-40 minut do piekarnika.

Ostatnio robiłam to danie z zegarkiem w ręku i zajmuje tylko 15 minut + pieczenie.
Dodam, że ziemniaki mają być obgotowane, a nie ugotowne, a mięso jedynie przypieczone z wierzchu, więc skraca to czas ogólny pieczenia.

Między warstwy można dodać też inne warzywa, a nawet annas, brzoskwinię, winogrona, czy śliwki albo morele.
Jak ktoś raz już zrobi tą potrawę, to będzie wiedział, w którym kierunku pokombinować z jej urozmaiceniem.