Wiśniak

zauberi

Member
Paź 5, 2010
144
0
0
Zmodyfikowany przepis z Poradnika Domowego
icon_smile.gif

Biszkopt:

szklanka mąki,

5 jaj,

szklanka cukru,

łyżka octu,

łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

op. galaretki wiśniowej,

op. budyniu waniliowego bez cukru,

50 dag wydrylowanych wiśni (użyłam tych z kompotu),

2 szklanki kompotu wiśniowego,

pół szklanki cukru,

375 g masła lub margaryny

Do polania:

ulubiona polewa

Biszkopt: z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz mąką i proszkiem. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, piec ok. ½ h w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Piekłam w blaszce o wymiarach 36x24 cm.

Krem: połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretowo-budyniowej (ale nie oziębionej). Na koniec wymieszać z wiśniami. Masę rozsmarować ma cieście, polać polewą. Smacznego!

*Ciasto nie jest bardzo kwaśne - zasługa intensywnie wiśniowego kremu
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • wisniak.JPG
    wisniak.JPG
    159.7 KB · Wyświetleń: 0