Wiśnie w syropie

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Do pełna. Sok się co prawda wydzieli, ale wiśnie zmniejszą objętość.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
I już.
icon_smile.gif

Ja pasteryzuję krótko, 10 - 12 minut, bo nie lubię rozgotowanych owoców.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Joanno, na jakiej wielkości słoiczek dajesz 1 łyżkę ksylitolu? Nigdy go nie używałam i nie wiem nic o jego "słodkości", a chciałabym zrobić dla córki, która ostatnio przerzuciła się na ksylitol.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Daję czubatą łyżkę na circa półlitrowy słoik wiśni, ale od razu dodam, że drugi rok nie używam cukru i sporadycznie słodzę desery ksylitolem, więc dla mnie takie owoce są wystarczająco słodkie, ale jak ktoś lubi słodki smak, może dać więcej. Nie są to wiśnie w syropie, ale w soku własnym - dla mnie idealny dodatek do wielu dań, zwłaszcza śniadaniowych.


Kupiłam dziś kolejne 8 kg wiśni i zaraz idę je drylować. Ku pamięci zanotuję, że wychodzi z nich 16 półlitrowych słoików (czyli idealnie dwa "wsady" do pasteryzacji).
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Wsypałam, po około 3/4 płaskiej łyżki do słoików dżemowych. Zrobiłam jednak błąd, bo wsypałam część na dno, a część na wierzch i ten na dole całkiem się nie rozpuścił. Jak wystygną i będą dobrze zassane to spróbuję trochę nimi potrząsnąć - może się wymiesza. A jak nie - trudno, nauczka na przyszłość.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0
Joanno czy możesz dokładnie opisać jak je robisz na ksylitolu
jaką ilością sypiesz na początku wiśnie
i czy też na litr soku dajesz 1kg ksylitolu?
gruebel_2.gif
nie chciałbym żeby za słodkie były ale też aby nie zepsuły się
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Kasha, ale ja nie robię ani wiśni w syropie, ani soku z wiśni, tylko jak już pisałam, wiśnie w soku własnym metodą wyżej opisaną.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
2
0

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
Robię te wiśnie w syropie raz na kilka lat, bo swietnie się trzymają i używam sporadycznie.
Właśnie przyszedł czas, bo został tylko jeden słoiczek. Robię mało przetworów z wiśni, bo nie przepadam za drylowaniem. Ale czuje sie spokojniejsza, kiedy mam je w zapasie, bo można nimi uatrakcyjnić najprostszy deser, w przypadku niespodziewanych gości.
Czyli spinacz w dłoń i działam..
 
Ostatnia edycja:

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Ja też dryluję wiśnie spinaczem. Po pierwsze - sprawdzam przy okazji, czy nie są czymś dodatkowo nadziane, a po drugie - dużo mniejsze ryzyko, że jakaś pestka się zapodzieje w gotowym przetworze.
 
  • Like
Reakcje: reniam_123

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,347
1,422
113
Nigdy nie próbowałam drylować spinaczem. Kiedyś miałam taką plastikową maszynkę do tego, ale kiepska była, bo właśnie przepuszczała pestki. Ostatnio robiłam to taką, która dobrze się sprawdziła.
IMG_20230804_141729.jpg
 
  • Like
Reakcje: AnkaP

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,664
2,964
113
Najszybciej mi idzie agrafką. :)