- Cze 25, 2007
- 3,049
- 0
- 0
Wołowina z czosnkiem, sezamem i sosem sojowym
25g ziaren sezamu
450g filetu wołowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki wytrawnego sherry
4 łyżki sosu sojowego
6 cebulek dymek pokrojonych
Rozgrzać bardzo mocno wok i uprażyć na nim ziarna sezamu aż będą brązowe
Wołowine pokroić w cienkie paseczki. Rozgrzać w woku olej i wrzucić na niego mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
Następnie włożyć do woka paprykę i czosnek, smażyć mieszając jakieś 2 minuty.
Wlać sherry i sos sojowy, dodać dymkę i zostawic wszystko na około 1 minutę.
Rozłozyć do miseczek posypać sezamem !!
Można podać na gorąco z ugotowanym makaronem lub jako samodzielne danko!!
Smacznego
Przepis pochodzi z serii książeczek "Z kuchennej półeczki" Dania z woka!
25g ziaren sezamu
450g filetu wołowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 zielona papryka
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 łyżki wytrawnego sherry
4 łyżki sosu sojowego
6 cebulek dymek pokrojonych
Rozgrzać bardzo mocno wok i uprażyć na nim ziarna sezamu aż będą brązowe
Wołowine pokroić w cienkie paseczki. Rozgrzać w woku olej i wrzucić na niego mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
Następnie włożyć do woka paprykę i czosnek, smażyć mieszając jakieś 2 minuty.
Wlać sherry i sos sojowy, dodać dymkę i zostawic wszystko na około 1 minutę.
Rozłozyć do miseczek posypać sezamem !!
Można podać na gorąco z ugotowanym makaronem lub jako samodzielne danko!!
Smacznego
Przepis pochodzi z serii książeczek "Z kuchennej półeczki" Dania z woka!