Zapiekanka z bakłażanów i kaszy jaglanej

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Przepyszna!
lecker.gif
Zrobiłam wczoraj i najeść się nie mogliśmy. Bardzo polecam.

http://www.jadlonomia.com/2013/09/zapiekan...y-jaglanej.html

Składniki na zapiekankę:
1 kg bakłażanów
1 kg pomidorów
1 cebulka
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta brązowego cukru
kilka gałązek świeżej bazylii
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Na jaglany sos:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (czyli niepełne pół szklanki suchej kaszy)
1/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
1/4 łyżeczki chili
sól i pieprz

Przygotowanie:
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać, wyjąć gniazda i pokroić na ósemki. Na dnie garnka z grubym dnem rozgrzać kilka łyżek oliwy i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, kiedy zeszkli się dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i posmażać przez kolejną minutę. Dodać pomidory, cynamon, cukier, sporą szczyptę soli, wymieszać i dusić przez przynajmniej pół godziny.
W międzyczasie bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie, nie grubsze niż 0.5 cm plastry. Porządnie rozgrzać patelnię grillową, lekko posmarować ją oliwą i układać bakłażany ciasno obok siebie. Grillować z każdej strony po 1 - 2 minuty, powtarzać czynność, dopóki wszystkie plastry nie zostaną zgrillowane.
Wszystkie składniki na jaglany sos włożyć do naczynia blendera i zmiskować na gładki sos. Odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Duże żaroodporne naczynie delikatnie posmarować oliwą. Ułożyć warstwę bakłażanów, polać je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego, ułożyć kilka liści świeżej bazylii, następnie dodać dwie lub trzy łyżki sosu jaglanego i powtarzać warstwy aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę posypać szczodrze liśćmi świeżej bazylii, wsunąć do piekarnika i piec przez około pół godziny. Przed podaniem najlepiej chwilę przestudzić, wtedy lepiej się kroi. Zapiekanka najlepsza jest odgrzewana następnego dnia.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Moderator
Członek ekipy
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Jaką funkcję pełnią płatki drożdżowe? Nadają smak, czy potrzebne są do otrzymania konsystencji? Czy może coś jeszcze innego?
I czy ktoś wie, gdzie można je kupić?
 

joannas

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
Kawo, odpowiedź masz pod oryginalnym przepisem w komentarzach
1. "Płatki drożdżowe to bardzo zdrowe płatki powstałe z nieaktywnych drożdży. Dodają potrawom serowego, ostrego smaku, można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przez internet, nie kosztują dużo
icon_smile.gif
"
2. "Możesz je po prostu pominąć - płatki są nośnikiem smaku umami i dodają serowego aromatu
icon_smile.gif
"
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
No, może być - parmezan np jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnie występującego glutaminianu sodu
icon_smile.gif
płatki pewnie będą miały podobną zawartość.
Ekstrakt drożdżowy to jedna z postaci glutaminianu jakie występują w składach produktów przetworzonych.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Ja używam płatków drożdzowych z dodatkiem witaminy B12, bo to o nią mi głównie chodzi. A posmak mają rzeczywiscie lekko serowy. Myślę, że mozna je spokojnie pominąć w tym przepisie jeśli się nie ma
icon_smile.gif

 

Załączniki

  • yeast__38264_zoom.jpg
    yeast__38264_zoom.jpg
    33.8 KB · Wyświetleń: 0