- Sie 7, 2006
- 1,017
- 0
- 0
Ziemniaki Hasselbacken
przepis na 6 porcji
Przepis pochodzi z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson, a Nigella nazywa je "pieczone na podstawce", bo ziemniaki wyglądają złączone razem grube chipsy.
18 średnich owalnych ziemniaków (ok.125 g/sztukę) (lub 36 młodych po 60g każdy, ale mnie osobiście przeraża wizja obierania i nacinania tylu małych ziemniaków)
45 g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
Piekarnik rozgrzałam do 210 stopni Celsjusza.
Obrane ziemniaki umieszczałam po kolei na drewnianej łyżce i nacinałam. Boki łyżki służą do tego, aby zatrzymać nóż zanim przetnie ziemniaka na wylot (dlatego pierwsze 2-3 plasterki nacina się "na oko". Dużą brytfankę postawiłam na gazie i podgrzałam w niej oliwę oraz masło, czekając aż tłuszcz zaskwierczy a następnie zdjęłam z ognia i włożyłam do środka ziemniaki obtaczając je wpierw w tłuszczu a następnie układając nacięciami do góry. Posypałam porządnie solą i wstawiłam do piekarnika.
Piekłam ponad godzinę. Efekt: pyszne, pachnące ziemniaki z idealnym "miejscem" na sos.
przepis na 6 porcji
Przepis pochodzi z książki "Lato w kuchni przez okrągły rok" Nigelli Lawson, a Nigella nazywa je "pieczone na podstawce", bo ziemniaki wyglądają złączone razem grube chipsy.
18 średnich owalnych ziemniaków (ok.125 g/sztukę) (lub 36 młodych po 60g każdy, ale mnie osobiście przeraża wizja obierania i nacinania tylu małych ziemniaków)
45 g masła
5 łyżek oliwy z oliwek
sól morska
Piekarnik rozgrzałam do 210 stopni Celsjusza.
Obrane ziemniaki umieszczałam po kolei na drewnianej łyżce i nacinałam. Boki łyżki służą do tego, aby zatrzymać nóż zanim przetnie ziemniaka na wylot (dlatego pierwsze 2-3 plasterki nacina się "na oko". Dużą brytfankę postawiłam na gazie i podgrzałam w niej oliwę oraz masło, czekając aż tłuszcz zaskwierczy a następnie zdjęłam z ognia i włożyłam do środka ziemniaki obtaczając je wpierw w tłuszczu a następnie układając nacięciami do góry. Posypałam porządnie solą i wstawiłam do piekarnika.
Piekłam ponad godzinę. Efekt: pyszne, pachnące ziemniaki z idealnym "miejscem" na sos.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: