Zitni chleba

gosia

Member
Paź 9, 2005
2,299
0
0
Wcale się nie dziwię
icon_smile.gif

Zabrakło mi słowa dodałam serwatki. Wszystkim bardzo smakuje. Jutro będzie powtórka.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
No to go upiekłam, wg metody która jest na mojej stronie, czyli z zaczynem i dwukrotnym zagniataniem.

40C214CC_D024_4411_A1DA_650BDE5D2445.jpeg

Kupiłam w aledobre.pl nowy koszyk do wyrastania, o taki

D8EC6562_6687_48F3_973F_DC413A43AA6B.jpeg

Ta dziura utworzona przez komin się zasklepiła, ale dzięki kominowi łatwiej się chleb wyjmuje.
 

Załączniki

  • 40C214CC_D024_4411_A1DA_650BDE5D2445.jpeg
    40C214CC_D024_4411_A1DA_650BDE5D2445.jpeg
    539.1 KB · Wyświetleń: 3
  • D8EC6562_6687_48F3_973F_DC413A43AA6B.jpeg
    D8EC6562_6687_48F3_973F_DC413A43AA6B.jpeg
    324.5 KB · Wyświetleń: 3

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Obiekt mojej zazdrości
fiesgrins.gif
(chleb oczywiście bo koszyk mogę przecież kupić
icon_mrgreen.gif
) Taki koszyk może służyć za dekorację
fiesgrins.gif

Najczęściej piekę ten chleb ale wg uproszczonej metody. W foremce trzyma kształt a jak wykładam wyrośnięty z koszyka to niszczę całą strukturę
icon_redface.gif
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,066
434
83
A może masz złą technikę wykładania?

Aby nie zniszczyć struktury posypujemy delikatnie chleb mąką (najlepiej ziemniaczana) przykrywamy chleb w koszyku od góry łopatą lub deską. Szybko ale delikatnie odwracamy koszyk, chleb odrywa się od koszyka (nie ma innego wyjścia
icon_mrgreen.gif
) i wtedy zsuwamy go na rozgrzany kamień lub blachę.
Płaska blacha, która jest wyposażeniem piekarnika, odwrócona do góry dnem świetnie spełnia rolę kamienia.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
mirabbelka @ 17 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659147A może masz złą technikę wykładania?

Aby nie zniszczyć struktury posypujemy delikatnie chleb mąką (najlepiej ziemniaczana) przykrywamy chleb w koszyku od góry łopatą lub deską. Szybko ale delikatnie odwracamy koszyk, chleb odrywa się od koszyka (nie ma innego wyjścia
icon_mrgreen.gif
) i wtedy zsuwamy go na rozgrzany kamień lub blachę.
Płaska blacha, która jest wyposażeniem piekarnika, odwrócona do góry dnem świetnie spełnia rolę kamienia.
anbetung.gif
Bardzo dziękuję. Za parę dni będę piekła to tak zrobię.
 

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Mój wczorajszy, pieczony w nowych foremkach: https://www.aledobre.pl/18435,Forma_prostok...25_cm_Tala.html
Z foremek jestem zadowolona, chleb z nich sam wyskakuje, a z moich poprzednich musiałam ostatnio nożem odcinać chleb od ścianek. Jedyne, czego mi w nich brakuje, to jakiś większy rancik, żeby łatwiej było je chwytać przy wyjmowaniu z piekarnika.

zitni.jpg
 

Załączniki

  • zitni.jpg
    zitni.jpg
    144.6 KB · Wyświetleń: 3

AnkaP

Well-known member
Sty 2, 2008
11,426
4,676
113
Posmarowałam cienko olejem, nadmiar, który zgromadził się na dnie formy, wylałam na folię, którą przykryłam chleb do wyrastania.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
517
113
gosia @ 8 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1658473Czy do tego chleba, można dodać pokrzywę? Zerwałam i zastanawiam się do którego chleba by pasowała?
pokrzywa wszędzie pasuje, do chleba najlepsza suszona, przesiana przez sitko ,ale świeża posiekana, zmielona tez

AnkaP @ 20 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659395Mój wczorajszy, pieczony w nowych foremkach: https://www.aledobre.pl/18435,Forma_prostok...25_cm_Tala.html
Z foremek jestem zadowolona, chleb z nich sam wyskakuje, a z moich poprzednich musiałam ostatnio nożem odcinać chleb od ścianek. Jedyne, czego mi w nich brakuje, to jakiś większy rancik, żeby łatwiej było je chwytać przy wyjmowaniu z piekarnika.
idealny i foremki fajne
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Właśnie wyrasta. A ja przysiadłam zobaczyć co u was. Szkoda, że dopiero teraz przeczytałam post Margot o dodawaniu pokrzyw. mam cały zagon i mogłam dodać. No nic, następnym razem skorzystam z podpowiedzi
fiesgrins.gif
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Jeszcze ciepły ale byłam ciekawa środka
fiesgrins.gif

Upieczony w nowej foremce, takiej jak ma AnkaP
icon_smile.gif


20200421_120829.jpg
 

Załączniki

  • 20200421_120829.jpg
    20200421_120829.jpg
    80.1 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,636
1,179
113
Dzięki
icon_biggrin.gif

Krystyna9 @ 21 Apr 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1659427piękny chleb. Ja patrzyłam na te Ankowe foremki, ale jakoś za szerokie mi się wydały
dump.gif
Krysiu, to takie złudzenie na zdjęciu. Też się obawiałam szerokości i jeszcze, że będzie duża różna między obrysem dna i góry. Okazało się, że wszystko jest jak trzeba. Mnie nawet rantu do wyjmowania nie brakuje bo keksówka też go nie miała. Jak dla mnie, mogliby przy tej szerokości produkować dłuższe bo chleb potrzebował jeszcze nieco miejsca.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: