Zupa-krem z kurek

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,398
853
113
Składniki:
20 dkg kurek świeżych lub mrożonych
2 duże pokrojone w kostkę i ugotowane ziemniaki
1 kopiasta łyżka masła
2 kostki rosołowe
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 serek topiony
Kilka gałązek zielonego koperku
Sól, pieprz do smaku
1 ½ litra wody

Sposób przygotowania:
Najpierw należy oczyścić i opłukać letnią wodą kurki (mrożone rozmrozić)
Posiekać grzybki drobno i poddusić na masełku.
Następnie warto przełożyć je do większego garnka, dorzucić ziemniaki, rozgniecione kostki rosołowe i posiekany koperek.
Zalać wszystko wodą i gotować około 15 minut od zakipienia wody. Na tym etapie można dodać pieprz i dosolić bez obawy przesolenia.
Po tym czasie do zupy dodać pokrojony topiony serek, śmietanę i gotować jeszcze przez 5 minut.
Gotową zupę miksować przez 60 sekund. Na talerzu można jeszcze posypać odrobiną koperku.
Podawać z groszkiem ptysiowym.
Jeśli ktoś lubi krem bardziej zawiesisty, może zamiast ziemniaków, zaciągnąć zupę (przed topionym serkiem) 2 łyżkami mąki ziemniaczanej,
rozpuszczonymi w odrobinie zimnej wody.

Zupa_z_kurek.jpg
 

Załączniki

  • Zupa_z_kurek.jpg
    Zupa_z_kurek.jpg
    105 KB · Wyświetleń: 0