Zupa neapolitańska

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Składniki :

Włoszczyzna
Natka pietruszki
1/2 filiżanki śmietany
łyżka mąki
majeranek, oregano , pieprz (w ziarnach) , sól , liść laurowy, ziele angielskie
makaron wstążki
ser
4 skrzydełka

Wykonanie :

Ugotować wywar mięsny Zdjąć szumowiny. Włoszczyznę pokroić w kostkę , por w półkrążki. Wrzucić do gotującego się bulionu razem z zieleniną. Dodać liść laurowy, ziele angielskie 3 ziarna pieprzu.Gotować na wolnym ogniu około godzinę. Przyprawić majerankiem, oregano , pieprzem , solą (można wrzucić kostkę jeśli ktoś używa). Gotować tak jeszcze 15 minut. Śmietanę wymieszać z łyżką mąki i kilkoma łyzkami zupy.
Dodać do garnka , mieszać , zagotować
Makaron nakładać to talerzy , posypać startym serem. Zalać gorącą zupą. Posypać natką pietruszki

Zdjęcia nie mam , ale wierzę ,że ktoś się skusi i zamieści
icon_smile.gif
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
u dzieci w przedszkolu często była taka zupa- czemu ona jest neapolitańska??
musze kiedyś zrobic
icon_smile.gif
 

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Pojęcia nie mam - przepis znalazlam w starym zeszycie z przepisami . googlowałam i występuje pod taką nazwą
icon_razz.gif
 

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
0
36
Pyszna ta zupka, u mnie w pracy gotowały ją na obiad panie kucharki i wszyscy się zajadaliśmy. Kiedyś nawet ugotowałam. Obiadków w pracy nie mam od roku, więc muszę do niej wrócić.