Zupa rybna z pomidorami i chili

Lip 3, 2012
7
0
0
Moje wakacyjne odkrycie, które postanowiłam odtworzyć w domu i teraz zajadam się nią regularnie.

składniki na 3 porcje:

filet z dorsza lub halibut o wadze ok. 300g
5 pomidorów malinowych
3 szklanki wywaru warzywnego
1 marchewka
mały pęczek koperku
pół czerwonej papryczki chili
ząbek czosnku
pół cebuli
łyżeczka oleju
sól, pieprz i ewentualnie ostra papryka w proszku

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili oczyścić z nasion i pokroić drobno. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Umyty koperek drobno posiekać. Na oleju podsmażyć prze chwilę czosnek, cebulę i papryczkę. Dodać pomidory, przyprawić solą i zalać bulionem. Gotować ok. 20 minut. Dodać marchewkę i gotować następnych 8 minut. Dodać koper oraz ewentualnie ostrą paprykę w proszku i gotować kolejnych 5 minut. Jeśli używamy mrożonej ryby należy dzień wczśniej przełożyć ją do lodówki aby powoli rozmrażała sę przez noc. Rybę umyć, pokroić w dużą kostkę, dodać do zupy i gotować 4-6 minut. Na koniec doprawić odrobiną czarnego pieprzu.
zupa-rybna.jpg

zupa rybna z pomidorami i chili
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: