- Wrz 1, 2005
- 13,227
- 1
- 0
Została mi po poprzednim dniu pieczona dynia. Popełniłam zupę. Wyszła pyszna, więc wpisuję.
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 średni ziemniak
1/2 niedużej dyni pieczonej z papryką i tymiankiem.
Warzywa oczyścić, pokroić, obsmażyć na maśle. Zalać wodą/bulionem (tylko tylko, żeby przykryło) i ugotować do miękkości. dodać dynię. Zmiksować lub ugnieść.
Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Dodałam trochę świeżej macierzanki i 1 łyżkę zalewy (nieużytej) do ogórków z kurkumą.
Podałam z kawałkami pieczonej dyni i spatzlami (10 dag mąki, 1 jajo, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli)
Zdjęcia niestety nie mam, zresztą ona niewyględna, ale pyszna.
Składniki:
1 łyżeczka masła
1 nieduża cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 średni ziemniak
1/2 niedużej dyni pieczonej z papryką i tymiankiem.
Warzywa oczyścić, pokroić, obsmażyć na maśle. Zalać wodą/bulionem (tylko tylko, żeby przykryło) i ugotować do miękkości. dodać dynię. Zmiksować lub ugnieść.
Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Dodałam trochę świeżej macierzanki i 1 łyżkę zalewy (nieużytej) do ogórków z kurkumą.
Podałam z kawałkami pieczonej dyni i spatzlami (10 dag mąki, 1 jajo, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli)
Zdjęcia niestety nie mam, zresztą ona niewyględna, ale pyszna.