Zupa z dyni

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Zupa z dyni

Składniki:
-ok. 1kg dyni
-3 łyżki stołowe masła lub margaryny
-1 cebula, drobno pokrojona
-1 ząbek czosnku, rozgnieciony
-3 1/2 szklanki wywaru z warzyw
-1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
-1 łyżka stołowa skou z cytryny
-3-4 paseczki cienko obranej skórki pomarańczowej (według uznania)
-1-2 liście laurowe
-1 1/4 szklanki mleka
-sól i pieprz

Do przybrania:
-4-6 łyżek stołowych chudej lub tłustej śmietany, jogurtu natyuralnego lub sera mascarpone
-pokrojony szczypiorek

1. Dynię obrać, wypestkować i pokroić w 2,5 cm kostkę.
2. W dużym garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Wrzucić cebulę, czosnek i smażyć na małym ogniu, aż zmiękną, ale nie stracą koloru.
3. Dodać dynię i mieszać z cebulą przez 2-3 minuty.
4. Wlać wywar i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać imbir, sok z cytryny, skórkę pomarańczową i liście laurowe. Przykryć i gotować na wolnym goniu przez 20 minut, aż dynia będzie miękka.
5. Wyrzuć skórkę pomarańczową oraz liście laurowe. Zupę lekko ostudzić i przecisnąć przez cedzak lub zmiksować w mikserze lub robocie kuchennym na gładką masę. Przelać do czystego garnka.
6. Wlać mleko i lekko podgrzać. Doprawić w razie potrzeby. Przybrać zawijasem ze śmietany i szczypiorkiem. Podawać.

Wychodzi zupy dla 6 osób. Porcja ma 112 kcal, 4 g białka, 8g węglowodanów, 7g cukru, 7g tłuszczu.


Moja zupka właśnie się gotuje, zdjęcie i relacje później
icon_smile.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Jest pyszna
icon_smile.gif
Polecam dodać tą skórke pomarańczową, daje bardzo fajny posmak
daumen.gif
 

Załączniki

  • dyniowa.JPG
    dyniowa.JPG
    47 KB · Wyświetleń: 0

brumek

Member
Sie 4, 2007
67
0
0
zrobiłam tę zupkę i przyznaję, że jest przepyszna!
icon_smile.gif
troszkę zmodyfikowałam przepis, bo nie miałam skórki pomarańczowej, dałam więcej imbiru, a zamiast mleka użyłam śmietany.

Polecam gorąco. I ten kolor! Obłędny
icon_smile.gif
 

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Dziekuje za przepis, do tej pora robilam tylko indyjska pikatna zupe z dyni, a ta jest swietna tez dla tych, co nie lubia ostrego jedzonka.
icon_mrgreen.gif
 

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
I ja zrobiłam dziś tę zupę; smakowita, tylko jak każdą zupę, trzeba ją dobrze doprawić. Dziś wyszło mi nie najgorzej
icon_mrgreen.gif
Dodam, że była to moja pierwsza styczność z dynią w życiu
icon_wink.gif


Jutro być może załączę zdjęcie. Dziękuję Sylwio za przepis
cvety.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Bea73 @ 14 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=762754Znaczy dyniowa inicjacja?
icon_wink.gif
najwazniejsze, ze smakowalo! teraz czekac na Ciebie beda kolejne dyniowe wspanialosci
icon_smile.gif
Tak, inicjacja
icon_wink.gif

Jeśli chodzi o dynię, to prócz zupy zrobiłam już z niej mus (jejku, jak to się niefajnie obiera i kroi!), upiekłam ciasto, a jutro biorę się za masełko jabłkowo-dyniowe. Jakie sympatyczne, wszechstronne warzywo
icon_smile.gif


I jeszcze obiecane zdjęcie. Moja zupa była gęsta i kremowa, wyrazista (sporo pieprzu i imbiru)
mniam.gif
 

Załączniki

  • IMG_5564.JPG
    IMG_5564.JPG
    21.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: