Zupa z jarmużem i klopsikami z łopatki

doris71

Member
Lis 9, 2008
9,365
0
0
Zupa zainspirowana przepisem stąd
Trafiłam na jarmuż w biedronce. Kupiłam paczkę i szukałam co by z nią zrobić. Wybrałam na początek zupę.

Składniki:

Zupa:

3 spore ziemniaki pokrojone w półplasterki (szybciej się ugotują)
250g czyli 1/3 paczki włoszczyzny,
100g czyli pół paczki jarmużu,
czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, odrobina oregano.

Klopsiki:

500g mięsa mielonego, u mnie łopatka
mąka ryżowa, 1 łyżka stołowa do mięsa, plus 2-3 łyżki do obtaczania klopsików,
jajko,
czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz do mięsa.

Warzywa oprócz jarmużu umieścić w szerokim garnku, posolić, przykryć pokrywką, zagotować.
W czasie oczekiwania na zagotowanie zupy, przygotować klopsiki:
dokładnie wyrobić ręką mięso z jajkiem, mąką ryżową i przyprawami.
Formować kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, podczas gotowania lekko zwiększą objętość.
Obtoczyć w mące ryżowej.
Umieścić klopsiki we wrzątku na warzywach, gotować 10 minut, dodać jarmuż i przyprawy.
Gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić na najgrubszym kawałku jarmużu czy poddaje się gryzieniu, ewentualnie przedłużyć gotowanie.
Jeśli jarmuż jest średnio miękki gotowe.
Można dodać mniejszą ilość wody i zamiast zupy będzie drugie danie, jednogarnkowe.
Smacznego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: