Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z jarmużem i klopsikami z łopatki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="doris71" data-source="post: 1558750" data-attributes="member: 12179"><p>Zupa zainspirowana przepisem <a href="http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2014/12/280-zupa-krem-z-jarmuzu-z-klopsikami.html" target="_blank">stąd</a> </p><p>Trafiłam na jarmuż w biedronce. Kupiłam paczkę i szukałam co by z nią zrobić. Wybrałam na początek zupę.</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>Zupa:</p><p></p><p>3 spore ziemniaki pokrojone w półplasterki (szybciej się ugotują)</p><p>250g czyli 1/3 paczki włoszczyzny,</p><p>100g czyli pół paczki jarmużu,</p><p>czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, odrobina oregano.</p><p></p><p>Klopsiki:</p><p></p><p>500g mięsa mielonego, u mnie łopatka</p><p>mąka ryżowa, 1 łyżka stołowa do mięsa, plus 2-3 łyżki do obtaczania klopsików,</p><p>jajko, </p><p>czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz do mięsa.</p><p></p><p>Warzywa oprócz jarmużu umieścić w szerokim garnku, posolić, przykryć pokrywką, zagotować. </p><p>W czasie oczekiwania na zagotowanie zupy, przygotować klopsiki: </p><p>dokładnie wyrobić ręką mięso z jajkiem, mąką ryżową i przyprawami. </p><p>Formować kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, podczas gotowania lekko zwiększą objętość.</p><p>Obtoczyć w mące ryżowej.</p><p>Umieścić klopsiki we wrzątku na warzywach, gotować 10 minut, dodać jarmuż i przyprawy.</p><p>Gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić na najgrubszym kawałku jarmużu czy poddaje się gryzieniu, ewentualnie przedłużyć gotowanie.</p><p>Jeśli jarmuż jest średnio miękki gotowe.</p><p>Można dodać mniejszą ilość wody i zamiast zupy będzie drugie danie, jednogarnkowe. </p><p>Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="doris71, post: 1558750, member: 12179"] Zupa zainspirowana przepisem [URL="http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2014/12/280-zupa-krem-z-jarmuzu-z-klopsikami.html"]stąd[/URL] Trafiłam na jarmuż w biedronce. Kupiłam paczkę i szukałam co by z nią zrobić. Wybrałam na początek zupę. Składniki: Zupa: 3 spore ziemniaki pokrojone w półplasterki (szybciej się ugotują) 250g czyli 1/3 paczki włoszczyzny, 100g czyli pół paczki jarmużu, czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatałowa, odrobina oregano. Klopsiki: 500g mięsa mielonego, u mnie łopatka mąka ryżowa, 1 łyżka stołowa do mięsa, plus 2-3 łyżki do obtaczania klopsików, jajko, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz do mięsa. Warzywa oprócz jarmużu umieścić w szerokim garnku, posolić, przykryć pokrywką, zagotować. W czasie oczekiwania na zagotowanie zupy, przygotować klopsiki: dokładnie wyrobić ręką mięso z jajkiem, mąką ryżową i przyprawami. Formować kulki wielkości średniego orzecha włoskiego, podczas gotowania lekko zwiększą objętość. Obtoczyć w mące ryżowej. Umieścić klopsiki we wrzątku na warzywach, gotować 10 minut, dodać jarmuż i przyprawy. Gotować kolejne 10 minut. Sprawdzić na najgrubszym kawałku jarmużu czy poddaje się gryzieniu, ewentualnie przedłużyć gotowanie. Jeśli jarmuż jest średnio miękki gotowe. Można dodać mniejszą ilość wody i zamiast zupy będzie drugie danie, jednogarnkowe. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Zupa z jarmużem i klopsikami z łopatki
Top
Bottom