Zupa z selera naciowego i zielonej papryki

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
IMG_9671.jpg

25 g masła
1 łyżka oliwy
1 średnia cebula
1,5 strąka zielonej papryki
0,5 dużej główki selera naciowego (łodygi i liście)
kilka liści zachować do przybrania
1 ząbek czosnku
1 l bulionu drobiowego
sól, pieprz

grzanki/chleb z masłem do podania

W garnku rozgrzać masło i oliwę. Dodać posiekaną cebulę, posolić (żeby się zeszkliła, a nie zezłociła), smażyć ok. 5 minut mieszając od czasu do czasu.

Pokroić paprykę, dość drobno, dodać do garnka i smażyć kolejne 5 minut.

Pokroić drobno seler, dodać do garnka iiiiii smażyć kolejne 5 minut.

Dodać pokrojony czosnek i wlać bulion, przykryć nieszczelnie garnek i gotować na małym ogniu ok. 20-30 minut, tylko do momentu aż seler zmięknie. Zestawić garnek z ognia, przestudzić i zmiksować oraz doprawić zupę.

I to już wszystko
icon_smile.gif
Smacznego!

p.s.

opowieści z mchu i paproci, do tego przepisu, na blogu

IMG_9671.jpg
 

Załączniki

  • IMG_9671.jpg
    IMG_9671.jpg
    224.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Prawdę mówiąc zieloności przydaje odrobinę więcej podanie zupy w pomarańczowej miseczce, ale nie mnie jednak zielona jest
icon_smile.gif

Kasiku, napisz koniecznie jak smakowala
icon_smile.gif