Żurawinowy kisiel

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
  • żurawiny 150 g,
  • mąka ziemniaczana 6-8 dag.
  • cukier - 10 dag.
Żurawiny starannie opłukać, rozgnieść drewnianą łyżką, zalać trzema szklankami wody, zagotować i przecedzić.
Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody i - ciągle mieszając -wlać do osłodzonego, gotującego się wywaru z żurawin (jeśli kisiel będzie za gęsty trzeba dolać odrobinę wrzątku).
Rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek.
 

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
uwielbiam kisiel z żurawiny, a z kupnem mam problem, nie wiedzieć czemu, bo dziewczyny piszą, że go widują na półkach sklepowych, ale chyba rzeczywiście będzie najlepiej samej zrobić
icon_smile.gif
 

Aseret

Member
Kwi 20, 2009
71
0
0
Aseret @ 5 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=852413
  • żurawiny 150 g,
  • mąka ziemniaczana 6-8 dag.
  • cukier - 10 dag.
Żurawiny starannie opłukać, rozgnieść drewnianą łyżką, zalać trzema szklankami wody, zagotować i przecedzić.
Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody i - ciągle mieszając -wlać do osłodzonego, gotującego się wywaru z żurawin (jeśli kisiel będzie za gęsty trzeba dolać odrobinę wrzątku).
Rozlać do opłukanych zimną wodą salaterek.
 

Załączniki

  • Kisiel__urawinowy_005.jpg
    Kisiel__urawinowy_005.jpg
    256.9 KB · Wyświetleń: 0