- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Okazały tort z truskawkami i śmietaną, doskonały na letnie upały:
Biszkopt z 5 jaj
1 l. śmietany ( ja daję 18%)
1 szkl. cukru
2 torebki cukru waniliowego
1 kg truskawek
1-2 galaretki
8 czubatych łyżeczek żelatyny
1/2 l wody.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i c. waniliowym, ostudzoną żelatynę wlewać powoli do śmietany ciągle ubijając. Biszkopt przekroić i pół, ułożyć na nim gęsto truskawki( można przed ułożeniem owoców biszkopt cienko posmarować śmietaną i dopiero na tę warstewkę układać owoce), zalać tężejącą śmietaną, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć i znów ułożyć truskawki i resztę śmietany. Wstawić do lodówki, gdy całkiem zastygnie zalać galaretką.
Jest to duże ciasto, ja używam największej tortownicy o śr. 30 cm
Tak wygląda :
a tak należy podwyższyć foremkę, żeby całość się zmieściła łącznie z galaretką na wierzchu:
Tak wygląda po zdjęciu obręczy z tortownicy i folii aluminiowej:
Biszkopt z 5 jaj
1 l. śmietany ( ja daję 18%)
1 szkl. cukru
2 torebki cukru waniliowego
1 kg truskawek
1-2 galaretki
8 czubatych łyżeczek żelatyny
1/2 l wody.
Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem i c. waniliowym, ostudzoną żelatynę wlewać powoli do śmietany ciągle ubijając. Biszkopt przekroić i pół, ułożyć na nim gęsto truskawki( można przed ułożeniem owoców biszkopt cienko posmarować śmietaną i dopiero na tę warstewkę układać owoce), zalać tężejącą śmietaną, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć i znów ułożyć truskawki i resztę śmietany. Wstawić do lodówki, gdy całkiem zastygnie zalać galaretką.
Jest to duże ciasto, ja używam największej tortownicy o śr. 30 cm
Tak wygląda :

a tak należy podwyższyć foremkę, żeby całość się zmieściła łącznie z galaretką na wierzchu:

Tak wygląda po zdjęciu obręczy z tortownicy i folii aluminiowej: