Śmietanowiec

Iguana

Member
Wrz 13, 2004
7,631
0
0
Ja czasem robie tak ze taka kislowata wylewam a jak jest juz nieco zbyt gęste i widac ze nie jest gładka to zostawiam troche w garnuszku i jak to na cieście juz jest zupełnie zciete polewam rozpuszczoną resztka nawet zupełnie płynną tylko zeby powierzchnia była gładka.

To ciacho jest wspaniałe i chyba zrobie po niedzieli :mrgreen:

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
Jak niektórzy wiedzą robiłam pieska na urodziny mojej córeczki
icon_smile.gif
i ten piesek był śmietanowcem i był przepyszny :lol: Nie za słodki , taki w sam raz
icon_smile.gif
Znikło w rekordowym tempie :shock: czego się absolutnie nie spodziewałam :lol:
Jaka jestem z siebie dumna :mrgreen: :roll: :dump:
Dziękuję lidqe za podsunięcie pomysłu a Beacie za przepis
icon_smile.gif
:anbetung:

Justyna

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,815
1
0
CYTAT8 czubatych łyżeczek żelatyny
strasznie duzo tej żelatyny :roll: ile opakowan wchodzi na taką porcje? :dump: ja kupuje zawsze zelatyne Oetkera na 1 litr wody... ale tam za diabla nie ma nawet 4 czubatych łyzek... wiec ile tych opakowan zuzywacie?

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
tillandsja ja kupiłam żelatyne winiary 50g i chyba zostało mi jeszcze z pół paczki
icon_smile.gif

Justyna

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,815
1
0
ok, Oetkera nie będę miala, bo podobno w sklepie nie ma :dump: kazałam kupic w takim razie Cykorie 50g nigdy nie uzywalam tego produktu i jestem ciekawa co z tego wyjdzie :roll: :dump: po południu biore sie za śmietanowca

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
BeatkoSz!

No i co, zrobilas smietanowca? Slyszalam, ze w Waszych okolicach truskawki juz bardzo tanie
icon_smile.gif
.
Prosilabym o umieszczenie zdjecia tego cuda w wykonaniu samej autorki. Tez sie do niego przymierzam i chcialabym zobaczyc, jak wlasciwie powinno wygladac to ciasto.
Dzieki z gory :blume:.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,815
1
0
yyyyy i jeszcze jedno pytanko, a biszkopt z jakiego przepisu robicie?

matriocha

Member
Wrz 23, 2004
1,096
0
0
Zrobiłam biszkopt nutinki Tylko pozwiększałam porcje do 6 jaj, 1,5 szklanki mąki i szklanki cukru
icon_smile.gif

Zakalca nie było , a ja mam talent do biszkoptów z zakalcem
icon_smile.gif

Justyna

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Jeszcze nie robiłam a truskawki rzeczywiście tanie, po 2-2,5 zł za łubiankę( czyli za 2 kg). Ale teraz nie mam przez tydzień aparatu więc i tak bym zdjęcia nie zrobiła.

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,815
1
0
zrobilam biszkopt na occie wg. hihihi ... teraz wszystko czeka, az smietana z żelatyną sie sciagnie w lodówce. U nas za 1,5 kg koszyczki truskawek trzeba zapłacic 4,50

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Ale uważaj tilla, bo ta śmietana szybko się zsiada, żeby za gęsta nie była przy wykładaniu na truskawki.
No i jak Ci biszkopt wyszedł? Bo ja się boję tych z dodatkiem octu, bo mi nie chcą wyjść nigdy
icon_sad.gif

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,815
1
0
jest juz zrobilam, a wiec tak, biszkopt wyszedł superowy, robiłam z 4 jaj tak jak w przepisie, tylko piekłam najpierw w 160 stopniach 20 minut, potem dopiekalam w 200 stopniach. Wyszedł wysoki i tak jak mówiła hihihihiiii spokojnie mozna go na 3 częsci podzielic... ja podzielilam na 2 no ale ja sie sugerowalam przepisem... smietanowiec wyszedł mi tak wysoki, ze nie mam miejsca by wylac na niego galaretke :dump: :dump: :dump: i teraz nie wiem co mam zrobic :roll: :dump: :dump: narazie siedzi sobie w lodówce, galaretka sie studzi...

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
moja Mama kupiła truskawki wczoraj 1,20 za kg :mrgreen:

aż sie prosi żeby zrobić śmietanowca z truskawkami, ale niestety- bracia nie będą jedli bo są durni, ja bo sie odchudzam, a Mama z Tatą sami nie zjedzą całego ciasta
icon_sad.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
A ja dzisiaj 1,5 zł za 2 kg koszyczek, tanie u nas są bardzo :!: Mam nadzieję, że jeszcze przez jakiś czas takie będą

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,815
1
0

Wczorajsze, jeszcze świezutkie i nie do konca ściagniete 8)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy