- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
-16 sucharków
-10dag masła
-28dag cukru
-8 jaj
-80dag sera
-13dag śmietany kwaśnej
-sok i skórka otarta z pół cytryny
-1łyżka proszku do pieczenia
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania:
Sucharki drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z 8dag cukru i masłem(odrobiną masła wysmarować dużą tortownicę).Masę nałożyć do nasmarowanej tortownicy.
Ser utrzeć z resztą cukru, żółtkami, kwaśną śmietaną, sokiem cytrynowym i skórką oraz proszkiem do pieczenia zmieszanym z mąką ziemniaczaną.Dodać ubitą pianę z białek. Krem serowy nałożyć na ciasto, rozsmarować.Piec w temperaturze 170stC-ok.80min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik.Uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia.Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki-Ciasta domowe-Wydanie specjalne Mojej Kuchni.
Kilkakrotnie wypróbowany.Polecam.
-10dag masła
-28dag cukru
-8 jaj
-80dag sera
-13dag śmietany kwaśnej
-sok i skórka otarta z pół cytryny
-1łyżka proszku do pieczenia
-6 łyżek mąki ziemniaczanej
-cukier puder do posypania
Sposób przyrządzania:
Sucharki drobno pokruszyć, dokładnie wymieszać z 8dag cukru i masłem(odrobiną masła wysmarować dużą tortownicę).Masę nałożyć do nasmarowanej tortownicy.
Ser utrzeć z resztą cukru, żółtkami, kwaśną śmietaną, sokiem cytrynowym i skórką oraz proszkiem do pieczenia zmieszanym z mąką ziemniaczaną.Dodać ubitą pianę z białek. Krem serowy nałożyć na ciasto, rozsmarować.Piec w temperaturze 170stC-ok.80min. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik.Uchylić drzwiczki i zostawić do całkowitego ostudzenia.Posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z książki-Ciasta domowe-Wydanie specjalne Mojej Kuchni.
Kilkakrotnie wypróbowany.Polecam.

Ostatnią edycję dokonał moderator: