index.php?act=findpost&pid=936769Ja użyłam takich proporcji, jak podała Joanna:
80 g masła
3 lekko czubate łyżki cukru pudru
12 - 15 sucharków
6 jaj
500 g twarogu
150 g cukru
200 g kwaśnej śmietany
starta skórka i sok z 1 średniej cytryny
4 - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zamierzam nadal go piec w taki właśnie sposób, ale napewno od razu w tej większej tortownicy, 28 cm. Jeśli nawet znowu opadnie, trudno, położę na wierzchu owoce z puszki (możliwe że puszka z brzoskwiniami doczeka się wreszcie) i zaleję to galaretką. Najbardziej bowiem lubię serniki z galaretką na wierzchu.
Dzisiaj upiekłam z tego przepisu. Użyłam zwykłego twarogu i piekłam, w tortownicy o średnicy 24cm przez 105 minw temp.150stC.
Po ostudzeniu ułożę na nim świeże maliny i zaleję galaretką.Opadł minimalnie i jest równy. Wygląda smakowicie.