Sernik amerykański

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
mariaanna @ 31 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=938961Pod warunkiem, że piecze się w dużej tortownicy. Piekę go, w gazowym i niezbyt nowym piekarniku
a to też ma wpływ na długość pieczenia.
Co racja to racja...
A sernik super, bardzo nam odpowiada. Mnie odpowiada bardzo ten spód z sucharków, chociaż mąż twierdzi że uczciwy sernik ma obowiązek mieć spód z kruchego/półkruchego ciasta a wszystko inne jest nadużyciem
rofl.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
samanta @ 25 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=936769Ja użyłam takich proporcji, jak podała Joanna:
80 g masła
3 lekko czubate łyżki cukru pudru
12 - 15 sucharków
6 jaj
500 g twarogu
150 g cukru
200 g kwaśnej śmietany
starta skórka i sok z 1 średniej cytryny
4 - 5 łyżek mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zamierzam nadal go piec w taki właśnie sposób, ale napewno od razu w tej większej tortownicy, 28 cm. Jeśli nawet znowu opadnie, trudno, położę na wierzchu owoce z puszki (możliwe że puszka z brzoskwiniami doczeka się wreszcie) i zaleję to galaretką. Najbardziej bowiem lubię serniki z galaretką na wierzchu.
Dzisiaj upiekłam z tego przepisu. Użyłam zwykłego twarogu i piekłam, w tortownicy o średnicy 24cm przez 105 minw temp.150stC.
Po ostudzeniu ułożę na nim świeże maliny i zaleję galaretką.Opadł minimalnie i jest równy. Wygląda smakowicie.

aneea

Member
Gru 22, 2006
14
0
0
Bardzo dobry sernik.
Piekłam z prawdziwego sera wiejskiego, bałam się, że będzie za suchy, albo za kwaśny, a był idealny.

Jedynie sucharki nie chciały mi się pokruszyć i były tylko połamane, także spód trochę nie wyszedł, ale sam ser - pycha
icon_smile.gif
.

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
aneea @ 5 Oct 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1471931Bardzo dobry sernik.
Piekłam z prawdziwego sera wiejskiego, bałam się, że będzie za suchy, albo za kwaśny, a był idealny.

Jedynie sucharki nie chciały mi się pokruszyć i były tylko połamane, także spód trochę nie wyszedł, ale sam ser - pycha
icon_smile.gif
.
Sucharki wkładam do grubej torebki foliowej ( albo dwóch cienkich włożonych jedna do drugiej), zawiązuję
i wałkuję wałkiem do ciasta do momentu uzyskania drobnych okruchów. Można również zamiast wałka
użyć szklanej butelki albo tłuczka do mięsa. Polecam.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Ojej... a ja sie tyle naszukałam przepisu na spód sucharkowy. A on jest tutaj!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy