krem truskawkowy beatkoeszkowy:)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
Cytuję słowa owieczki na tema tego kremu: "...rewelacyjne, absolutnie orzezwiajace, wiosennie dreszczem przeszywajace, aromatyczne, rogrzewajaco chlodzące nadzienie..."
Może być jako deser podany w pucharkach i udekorowany bitą śmietaną:

mustruskawkowy7dv.jpg

albo może służyć jako dodatek do ciast, do przekładania biszkoptu, nadziewania babeczek:

0,5 kg truskawek ( mogą być mrożone)
1 szkl. śmietanki kremówki
1 galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru ( lub do smaku)
Galaretkę rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, wystudzić. Truskawki zmiksować, śmietankę ubić na sztywno. Wymieszać delikatnie truskawki ze śmietanką, wlać galaretkę.

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,869
0
0
Beatko, ja potrzebuję tą masą przełożyć tort - biszkopt średnicy 26 cm, podzielony na 3 warstwy (miejmy nadzieję że odpowiednio urośnie). To wystarczy tej masy czy zwiększyć proporcje i o ile????

Aaaa... i Beatko jakbyś mogła to wrzuć ten przepisik też do mas i kremów
icon_smile.gif
tam tez jest pożądany :mrgreen:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
34,030
7,886
113
Bea, czy po wymieszaniu chłodzić jeszcze, aż galaretka skrzepnie?

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,261
10
38
No tak, ja wkładadm do lodówki i czasem jak się nie mogę doczekać na to krzepnięcie i biorę wcześniej, to mi wypływa z ciasta :roll: Trzeba cierpliwie poczekać, wszystko dokładnie opisane jest w wątku o roladzie truskawkowej z tym kremem, w ciastach to jest

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
34,030
7,886
113
Dzieki

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,869
0
0
Beatko, odpowiedź dostałam dzięki serdeczne
icon_smile.gif

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,869
0
0
już napisałam opinię w "kremach" ale kopiuję tez tu:

Zrobiłam tort z twoją masą był pyszny! leciutki, lekko kwaskowy. W sam raz na upalne dni

Zachwycił wszystkich. Jedynie miałam kłopoty żeby masa stężała (może przez ten weekendowy upał) - jakoś długo to trwało a że robiłam późno wieczorem to w końcu zostawiłam ja do rana w lodówce. Rano pomyslałam że będzie zbyt "twarda" żeby przełożyć biszkopt więc ją troszeńkę "dociepliłam" no i wtedy była znowu za rzadka i trochę spływała. Więc musiałam nakładać po trochu i do zamrażalnika.

Ale wyszło wspaniale! Przyłączam się do pochwał! I dziękuję za super przepis

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Beatko ile z tej porcji wychodzi pucharków?
icon_smile.gif

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,776
0
0
ooo dobrze że tu zajrzałam :mrgreen: szykuje sie do robienia tortu piętrowego i szukam jakichs pysznych i prostych sprawdzonych mas do tortów :lol: coś mi sie wydaje że to bedzie jedna warstwa 8) bo jak tu sie oprzeć TAKIEJ fotce :shock:

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
Dzięki Beatko

zrobiłam :mrgreen: wyszło mi 6 pysznych porcji

bardzo nam smakowało

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,815
1
0
robie z podwojnej porcji
icon_smile.gif

Miranda

Member
Lut 17, 2005
1,593
0
0
Zrobiłam, zjadłam, chwalę. Nawet mąż, który nie lubi słodkości, wsunął swoją porcję i zezował, czy u mnie nic nie zostanie

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,902
7
38
Pychota!! ostatnio u nas święci triumfy - Szymek wciąga jak odkurzacz.
Robiłam i jako deser i jako masa tortowa

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy