Przepis znalazłam na blogu Ani - Szczypta smaku .
Składniki:
• 100 g mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 jajko
• 270 ml mleka
• oliwa
Ania podaje w składnikach jeszcze tymianek, ja za nim nie przepadam, a ponieważ na stronie English Travel, do której link podała Ania, nie ma tymianku to na spokojnie z niego zrezygnowałam
Ja robiłam tak:
Piekarnik rozgrzałam do 220°C.
Ciasto robiłam z podwójnej porcji. Z mąki, soli, jajek i mleka przygotowałam ciasto naleśnikowe. Wydawało mi się zbyt rzadkie więc dodałam 3 łyżki mąki. Nie wiem, czy w przypadku pojedyńczej wersji trzeba będzie dodawać mąkę czy nie, poza tym to chyba też kwestia samej mąki, jej chłonności itd.
Foremki na muffiny wypędzlowałam oliwą, na dno każdej wlałam niepełną łyżkę oliwy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Jak strwierdziłam, że oliwa jest dosyć gorąca, to wyjełam formę i wlałam do niej ciasto, prawie do pełna.
Ania u siebie podaje aby piec 35-45 minut, w moim piekarniku wystarczyło 30 minut.
My jedliśmy je z gulaszem, mocząc je w sosie. Świetna alternatywa dla ziemniaków
Z podwójnej porcji ciasta wyszło mi 18 sztuk.
Składniki:
• 100 g mąki
• 1/2 łyżeczki soli
• 1 jajko
• 270 ml mleka
• oliwa
Ania podaje w składnikach jeszcze tymianek, ja za nim nie przepadam, a ponieważ na stronie English Travel, do której link podała Ania, nie ma tymianku to na spokojnie z niego zrezygnowałam

Ja robiłam tak:
Piekarnik rozgrzałam do 220°C.
Ciasto robiłam z podwójnej porcji. Z mąki, soli, jajek i mleka przygotowałam ciasto naleśnikowe. Wydawało mi się zbyt rzadkie więc dodałam 3 łyżki mąki. Nie wiem, czy w przypadku pojedyńczej wersji trzeba będzie dodawać mąkę czy nie, poza tym to chyba też kwestia samej mąki, jej chłonności itd.
Foremki na muffiny wypędzlowałam oliwą, na dno każdej wlałam niepełną łyżkę oliwy, wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Jak strwierdziłam, że oliwa jest dosyć gorąca, to wyjełam formę i wlałam do niej ciasto, prawie do pełna.
Ania u siebie podaje aby piec 35-45 minut, w moim piekarniku wystarczyło 30 minut.
My jedliśmy je z gulaszem, mocząc je w sosie. Świetna alternatywa dla ziemniaków

Z podwójnej porcji ciasta wyszło mi 18 sztuk.
