Slodki makijaz czyli poskromienie tortow

Anna5

Member
Sty 31, 2011
434
0
0
Malenko torcik wspaniały!!!!!!!!!!! BARDZO mi się podoba!!! Widziałam już takie metody dekorowania tortu, ale nigdy się nie pokusiłam. Ty to zrobiłaś świetnie, efekt powalający
anbetung.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
dziękuję i cieszę się, że się Wam podoba
icon_smile.gif

ach, lambetko - człowiek się starzeje z roku na rok i ... to właśnie z tej okazji
rofl.gif

wczoraj kolejny rok minął
cheers.gif
mniam.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif
mówią "starość nie radość"
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
fiesgrins.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
malena h @ 9 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1287228dziękuję dziewczynki
icon_smile.gif

dopiero wstałam, więc szybko odpowiadam: te boki to całkiem prosto...
robiłam kropki okrągłą tylką i każdą kropkę "rozcierałam" nożem, wtedy następna kolumna kropek i znów "rozcieranie" itd do okoła
icon_smile.gif

na youtube jest filmik, ale oczywiście nie mogę go teraz szybko znaleźć...

oj tam, oj tam jaka mistrzyni szprycy
icon_smile.gif

zahir - dekoracje robię swiss meringue buttercream, a do środka daję najczęściej bitą śmietanę
MISTRZYNI MISTRZYNI!
jakbys znalazła ten filmik to proszę podaj linka
anbetung.gif
 

zahir2006

Member
Sie 24, 2010
99
0
0
malena h @ 9 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1287242kochana, dziewczyny już tu wcześniej pisały o swiss meringue
icon_smile.gif

robi się go samemu: 1 część białek, 2 części cukru i 3 części masła (wagowe części, ważysz białka i jeśli one mają np 200 gram, to bierzesz 400 gram cukru i 600 gram masła) ubijasz białka z cukrem na garnku z gotującą się wodą aż mikstura osiągnie około 60 stopni C - potem schładzasz ubijając i na koniec dokładasz małymi kawałkami miękkie masło (miękkie, ale nie &quot;płynące&quot; ;) ), na koniec dodajesz ulubiony aromat i barwniki; w przepisach na swiss meringue często piszą, że masa może lekko się &quot;zważyć&quot; w trakcie dokładania masła >choć mi jak na razie się to nie przytrafiło< ale ponoć wtedy należy ubijać tak długo, aż się połączy spowrotem... wiesz sporo jest stron z przepisem na ten buttercream, ale główne zasady są takie same...
konsystencja doskonała, a pytam ponieważ ja zawsze pod masę cukrową robie wspomniany buttercream i za każdym razem mi się zwarzył i niestety nie miał tak lekkiej konsystencji jak to widać na twoim torciuku
cry_1.gif
a chciałabym taką konsystencje uzyskać np. do obłożenia tortu
gruebel_2.gif
może sekret tkwi w tym aby masa się nie zwarzyła
icon_question.gif

WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO Z OKAZJI KOLEJNYCH NASTYCH
wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
może masz rację z tym zważeniem się masy - szczerze nie mam pojęcia
icon_redface.gif

co może być przyczyną takiej czy innej konsystencji...

bussi.gif
...dzięki za życzenia kochane!...
bussi.gif


a co do filmiku, to jak tylko go odnajdę, to wkleję link - dzis szukałam i szukałam i... nic!
muszę go przez fb może poszukać, bo tam gdzieś też był link
 

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
hurrrra, hurrrra!!! znalazłam
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif
icon_exclaim.gif

jednak nie na youtube! a na fb!!!
proszę bardzo link do stronki, gdzie pięknie jest wyjaśnione jak robić te &quot;płatki&quot; na bokach ciasta:

płatki
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Iwa, nie ma tu takiego wątku. Jesli czujesz taką potrzebę, to załóż - inni też na tym skorzystają.
Widzę, że torty wciągają ciebie - fajnie.
 

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
powiedzcie mi 3 nr. Dekoracji Ciast już pojawił się w sprzedaży? mam tylko nr. 2 i prawie codziennnie jestem i sprawdzam,ale Pani w &quot;Groszku&quot; (gdzie kupiłam nr.2) nie wie czy juz był i sie sprzedał czy go jeszcze nie było.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Hastian na razie nie będzie tych gazetek to była seria próbna mi podali ten numer tel.22 2089306 tam mają udzielić więcej informacji.
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
Hajastan @ 10 May 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1288400powiedzcie mi 3 nr. Dekoracji Ciast już pojawił się w sprzedaży? mam tylko nr. 2 i prawie codziennnie jestem i sprawdzam,ale Pani w &quot;Groszku&quot; (gdzie kupiłam nr.2) nie wie czy juz był i sie sprzedał czy go jeszcze nie było.
Ja w zeszłym tygodniu kupiłam zeszyt nr 3. Dołączone były plastikowe wykrawaczki. Cena 14,9zł.
 

sabuto

Member
Mar 23, 2012
6,305
0
36
Aniu przepiękny!
anbetung.gif
Też mnie czeka podobny tort. Winogronko super! Okrągłą tylką wyciskałaś?
Napis też przepiękny,a mi się zawsze ręka trzęsie przy pisaniu!
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
1
0
ANiu śliczny:)
ja dla mojej ANi zrobiłam kolejny na osiemnastkę, teraz dla jaj znajomych


a z resztek masy błyskawiczne serduszko


(zdjęcia brzydkie bo z telefonu)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy