Tartaletki z karmelizowanym bakaliami i jabłkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,035
6,490
113
Tartaletki z ciasta francuskiego z karmelizowanym bakaliami i jabłkami

Źródło przepisu - Kulinaria francuskie, praca zbiorowa, Wyd. polskie Wydawnictwo Olesiejuk

Zrobiłam tartaletki wzorując się na przepisie z tej książki, ale pomijając pracochłonny etap wytwarzania sosu jabłkowego służącego do polania ciastek. Wyszły pyszne bez sosu, więc wpiszę, jak robiłam.
W oryginale były cztery porcje, ja zrobiłam sześć.

1 opak. świeżego ciasta francuskiego (275g)
Kajmakowy sos bakaliowy:
50 g cukru
2 łyżki wody
20 g masła
20 g miodu
20 ml śmietany (dałam 2 razy tyle)
40 g orzechów włoskich
40 g jasnych rodzynek
40 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)
Nadzienie jabłkowe:
10 g cukru
10 g masła
4 jabłka Golden Delicious (u mnie poczciwe malinówki), obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki
20 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)

Z ciasta francuskiego wykroić sześć okrągłych placków o średnicy ok.12 cm, wyłożyć nimi formę do tartaletek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni i piec 15 minut.
Ponieważ każde ciastko urosło mi jak bułeczka, po przestudzeniu odkroiłam wierzchnią warstwę jako nakrycie nadzienia.
Przygotować sos kajmakowy - cukier rozgrzać z wodą na patelni o grubym dnie. Gdy będzie jasnobrązowy, zdjąć z ognia, dodać miód i śmietanę, dokładnie wymieszać, wstawić ponownie na mały ogień, kilka chwil gotować, wrzucić bakalie i cały czas mieszając, zagotować. Lekko ostudzić i napełnić tartaletki.
Przygotować masę jabłkową:
Na patelni skarmelizować cukier (ja dodałam do niego łyżkę wody), a gdy będzie jasnobrązowy, dołożyć masło. Wymieszać.
Wsypać plasterki jabłek i smażyć cały czas mieszając przez 5 minut. Dodać piniole/migdały, zdjąć z ognia, kilka minut studzić i wyłożyć na tartaletki. Wystudzić, przykryć czapeczkami z ciasta.

tartaletki.jpg

tartaletki1.jpg

tartaletki2.jpg

Przed podaniem lekko oprószyłam cukrem - pudrem.

tartaletki4.jpg
 

Załączniki

  • tartaletki.jpg
    tartaletki.jpg
    90 KB · Wyświetleń: 1
  • tartaletki1.jpg
    tartaletki1.jpg
    85.1 KB · Wyświetleń: 1
  • tartaletki2.jpg
    tartaletki2.jpg
    85.5 KB · Wyświetleń: 1
  • tartaletki4.jpg
    tartaletki4.jpg
    82.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,080
399
83
Nie masz ty litości, kobieto!
mniam.gif
baa.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,035
6,490
113
Qd, Ty się nie wymiguj, kobieto, tylko testuj i wpisuj!
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,035
6,490
113
Notatki ku pamięci: dziś z żurawinami, orzechami laskowymi i płatkami migdałów oraz deserowymi, słodkimi jabłkami, które się fajnie usmażyły, ale nie rozpadły i wyglądają jak na zdjęciu z książki.
Dodałam do nich dla aromatu szczyptę wyskrobanych z laski ziarenek wanilii. Podałam ze świeżymi malinami.

jab_ka_karmelizowane.jpg

tartaletki_z_jab_kami_i_malinami.jpg



EDYCJA 24 -11 -2012
Dziś ożywiłam smak bakalii i jabłek skórką i sokiem z pomarańczy. Bardzo udana innowacja.
 

Załączniki

  • jab_ka_karmelizowane.jpg
    jab_ka_karmelizowane.jpg
    86.3 KB · Wyświetleń: 0
  • tartaletki_z_jab_kami_i_malinami.jpg
    tartaletki_z_jab_kami_i_malinami.jpg
    80.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy