- Lis 28, 2005
- 34,037
- 6,492
- 113
Tartaletki z ciasta francuskiego z karmelizowanym bakaliami i jabłkami
Źródło przepisu - Kulinaria francuskie, praca zbiorowa, Wyd. polskie Wydawnictwo Olesiejuk
Zrobiłam tartaletki wzorując się na przepisie z tej książki, ale pomijając pracochłonny etap wytwarzania sosu jabłkowego służącego do polania ciastek. Wyszły pyszne bez sosu, więc wpiszę, jak robiłam.
W oryginale były cztery porcje, ja zrobiłam sześć.
1 opak. świeżego ciasta francuskiego (275g)
Kajmakowy sos bakaliowy:
50 g cukru
2 łyżki wody
20 g masła
20 g miodu
20 ml śmietany (dałam 2 razy tyle)
40 g orzechów włoskich
40 g jasnych rodzynek
40 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)
Nadzienie jabłkowe:
10 g cukru
10 g masła
4 jabłka Golden Delicious (u mnie poczciwe malinówki), obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki
20 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)
Z ciasta francuskiego wykroić sześć okrągłych placków o średnicy ok.12 cm, wyłożyć nimi formę do tartaletek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni i piec 15 minut.
Ponieważ każde ciastko urosło mi jak bułeczka, po przestudzeniu odkroiłam wierzchnią warstwę jako nakrycie nadzienia.
Przygotować sos kajmakowy - cukier rozgrzać z wodą na patelni o grubym dnie. Gdy będzie jasnobrązowy, zdjąć z ognia, dodać miód i śmietanę, dokładnie wymieszać, wstawić ponownie na mały ogień, kilka chwil gotować, wrzucić bakalie i cały czas mieszając, zagotować. Lekko ostudzić i napełnić tartaletki.
Przygotować masę jabłkową:
Na patelni skarmelizować cukier (ja dodałam do niego łyżkę wody), a gdy będzie jasnobrązowy, dołożyć masło. Wymieszać.
Wsypać plasterki jabłek i smażyć cały czas mieszając przez 5 minut. Dodać piniole/migdały, zdjąć z ognia, kilka minut studzić i wyłożyć na tartaletki. Wystudzić, przykryć czapeczkami z ciasta.
Przed podaniem lekko oprószyłam cukrem - pudrem.

Źródło przepisu - Kulinaria francuskie, praca zbiorowa, Wyd. polskie Wydawnictwo Olesiejuk
Zrobiłam tartaletki wzorując się na przepisie z tej książki, ale pomijając pracochłonny etap wytwarzania sosu jabłkowego służącego do polania ciastek. Wyszły pyszne bez sosu, więc wpiszę, jak robiłam.
W oryginale były cztery porcje, ja zrobiłam sześć.
1 opak. świeżego ciasta francuskiego (275g)
Kajmakowy sos bakaliowy:
50 g cukru
2 łyżki wody
20 g masła
20 g miodu
20 ml śmietany (dałam 2 razy tyle)
40 g orzechów włoskich
40 g jasnych rodzynek
40 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)
Nadzienie jabłkowe:
10 g cukru
10 g masła
4 jabłka Golden Delicious (u mnie poczciwe malinówki), obrane, wypestkowane i pokrojone w plasterki
20 g pinioli (u mnie pokrojone w słupki migdały)
Z ciasta francuskiego wykroić sześć okrągłych placków o średnicy ok.12 cm, wyłożyć nimi formę do tartaletek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 215 stopni i piec 15 minut.
Ponieważ każde ciastko urosło mi jak bułeczka, po przestudzeniu odkroiłam wierzchnią warstwę jako nakrycie nadzienia.
Przygotować sos kajmakowy - cukier rozgrzać z wodą na patelni o grubym dnie. Gdy będzie jasnobrązowy, zdjąć z ognia, dodać miód i śmietanę, dokładnie wymieszać, wstawić ponownie na mały ogień, kilka chwil gotować, wrzucić bakalie i cały czas mieszając, zagotować. Lekko ostudzić i napełnić tartaletki.
Przygotować masę jabłkową:
Na patelni skarmelizować cukier (ja dodałam do niego łyżkę wody), a gdy będzie jasnobrązowy, dołożyć masło. Wymieszać.
Wsypać plasterki jabłek i smażyć cały czas mieszając przez 5 minut. Dodać piniole/migdały, zdjąć z ognia, kilka minut studzić i wyłożyć na tartaletki. Wystudzić, przykryć czapeczkami z ciasta.



Przed podaniem lekko oprószyłam cukrem - pudrem.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: