Dziś oglądałam program cukierniczy, akurat robili tort z masą cukrową. Kobieta która barwiła masę dużo mówiła o szkodliwości barwników spożywczych. Zaintrygowało mnie to i sprawdziłam swoje barwniki żelowe Wilton:
Różowy...
Skład: cukier, syrop glukozowy, glicerol (E 422), woda,
azorubina (E 122) , modyfikowana skrobia spożywcza, środek zagęszczający: Agar (E 406), środek konserwujący: sorbinian potasu (E 202), przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E 330), barwnik:
tartrazyna (żółcień spożywcza E 102), E 311c.
Czerwony:
Skład: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda,
czerwień Allura, skrobia modyfikowana kukurydziana,
żółcień pomaranczowwa FCF, guma agarowa, sorbinian potasu,
tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy
Zielony:Skład: woda, gliceryna, syrop glukozowy, cukier,
żółcień spożywcza, sorbitol,
błękit brylantowy FCF, modyfikowana skrobia spożywcza,
azorubina,
benzoesan sodu, sorbinian potasu, agar, sól, kwas cytrynowy, guma karagenowa.
CYTATBadania wykazały, że barwniki syntetyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też Unia Europejska wprowadziła w 2008 roku przepis nakazujący umieszczenie ostrzeżenia na etykietach produktów zawierających niektóre barwniki syntetyczne. Chodzi tu głównie o sześć wyszczególnionych barwników zwanych też ?Szóstką z Southampton?, których spożycie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie i rozwój dzieci, powodując między innymi alergie, nadaktywność oraz brak koncentracji.
Ulegając zatem od czasu do czasu naszym pociechom w kwestii zakupu ulubionych słodkości, pamiętajcie aby produkty te nie zawierały:
E 110 żółcień pomarańczowa
E 104 żółcień chinolinowa
E 122 azorubina/karmoizyna
E 129 czerwień allura
E 102 tartrazyna
E 124 pąs 4R
zródło
http://ecowawa.pl/index.php/artykuly/id/3/674
W internecie jest tego całe mnóstwo ,
wiem że do masy dodaje się niewiele tych barwników. Jednak zastanowiło mnie to. W pudrowych barwnikach spożywczych jest wiecej chemi niż w cieniach do oczu
i cienie są tańsze
tutaj znalazłam całą baze
http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.htm