Masa cukrowa do dekoracji tortów i nie tylko - reaktywacja

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Justee @ 22 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1433432hehe..do wrocławia mam około 400 km:)także chyba odpuszczę sobie taką wyprawę:)
w sumie źle zadałam pytanie odnośnie tortu..bo tort wiem jak zrobić,tylko gorsza sprawa to ten SID..ech,jakoś muszę sobie z nim poradzic..
spójrz co znalazłam: http://www.youtube.com/watch?v=UhHCuhzErsQ
tutorial to to nie jest ale zawsze coś
icon_smile.gif

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
Dziewczyny a ja potrzebuję pomocy w zaplanowaniu tortu na 35 osób.Ma być piętrowy i kwadratowy.Jakbyście to rozplanowały aby były ładne różnice w piętrach?

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
dziewczyny pilnie musze kupić barwniki perłowe: biały różowy i przy okazji niebieski, chodzi mi żeby malować nimi na sucho, a po pomalowaniu żeby masa była perłowa w danym kolorze, możecie mi jakieś polecić?
gruebel_2.gif
wink.gif
wink.gif
wink.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Dziś oglądałam program cukierniczy, akurat robili tort z masą cukrową. Kobieta która barwiła masę dużo mówiła o szkodliwości barwników spożywczych. Zaintrygowało mnie to i sprawdziłam swoje barwniki żelowe Wilton:
Różowy...
Skład: cukier, syrop glukozowy, glicerol (E 422), woda, azorubina (E 122) , modyfikowana skrobia spożywcza, środek zagęszczający: Agar (E 406), środek konserwujący: sorbinian potasu (E 202), przeciwutleniacz: kwas cytrynowy (E 330), barwnik: tartrazyna (żółcień spożywcza E 102), E 311c.

Czerwony:
Skład: cukier, syrop kukurydziany, gliceryna, woda, czerwień Allura, skrobia modyfikowana kukurydziana, żółcień pomaranczowwa FCF, guma agarowa, sorbinian potasu, tartrazyna, kwas cytrynowy, cytrynian jednosodowy

Zielony:Skład: woda, gliceryna, syrop glukozowy, cukier, żółcień spożywcza, sorbitol, błękit brylantowy FCF, modyfikowana skrobia spożywcza, azorubina, benzoesan sodu, sorbinian potasu, agar, sól, kwas cytrynowy, guma karagenowa.

CYTATBadania wykazały, że barwniki syntetyczne mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też Unia Europejska wprowadziła w 2008 roku przepis nakazujący umieszczenie ostrzeżenia na etykietach produktów zawierających niektóre barwniki syntetyczne. Chodzi tu głównie o sześć wyszczególnionych barwników zwanych też ?Szóstką z Southampton?, których spożycie może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie i rozwój dzieci, powodując między innymi alergie, nadaktywność oraz brak koncentracji.

Ulegając zatem od czasu do czasu naszym pociechom w kwestii zakupu ulubionych słodkości, pamiętajcie aby produkty te nie zawierały:

E 110 żółcień pomarańczowa
E 104 żółcień chinolinowa
E 122 azorubina/karmoizyna
E 129 czerwień allura
E 102 tartrazyna
E 124 pąs 4R
zródło http://ecowawa.pl/index.php/artykuly/id/3/674

W internecie jest tego całe mnóstwo , wiem że do masy dodaje się niewiele tych barwników. Jednak zastanowiło mnie to. W pudrowych barwnikach spożywczych jest wiecej chemi niż w cieniach do oczu
eek2.gif
i cienie są tańsze
rofl.gif

tutaj znalazłam całą baze http://www.barwniki.cba.pl/barwniki_spozywcze/e102.htm

Ostatnią edycję dokonał moderator:

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Tydzień człowieka nie ma i tyle do nadrobienia!
Pięknie, pięknie dziewczynki!!!

Ja miałam komunie mojej córeczki - to była podwójna komunia, bo razem z siostry synkiem robiliśmy...
Robiliśmy skromnie w domu rodzinnym - dla najblizszych tylko, ale pracy w kuchni na ostatnie dni i tak było sporo...

Torty robilam trzy - w czterech smakach
icon_smile.gif

Dzisiaj wróciliśmy do siebie, to i foty jakieś mogę już wrzucić:

2013_05_22_18.05.51.png

Załączniki

• 2013_05_22_18.05.51.png
    2013_05_22_18.05.51.png
    341.5 KB · Wyświetleń: 0

malena h

Member
Wrz 11, 2011
335
0
0
Zbliżenie na tort z masą cukrowa
icon_smile.gif

2013_05_22_18.08.51.png

2013_05_22_18.07.43.png

Załączniki

• 2013_05_22_18.08.51.png
    2013_05_22_18.08.51.png
    242.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 2013_05_22_18.07.43.png
    2013_05_22_18.07.43.png
    249.1 KB · Wyświetleń: 0

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
bumelka @ 22 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1433661Podbijam pytanie po pewnie zaraz się zapodzieje
cry_1.gif
Zrobiłabym 25 i 17 cm. Uskok 4 cm da możliwość rozłożenia dekoracji ale bez dekoracji też będzie dobrze wyglądał.
Może też być 27 i 15 cm. Moim zdaniem większe uskoki lepiej wyglądaj niż bardzo małe, np do 2 cm. Zbyt małe robią wrażenie zbyt kusego spodu
icon_smile.gif

Ale to wyłącznie mój pogląd na sprawę a zrobiłam raptem parę tortów dla rodzinki.

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
A ja mam pytanie dotyczące kielichów na torty a mianowicie czym ich malujecie aby miały taki ładny i równy kolor?Pomalowałam raz złotym barwnikiem z odrobiną alkoholu ale z pod spodu prześwituje mi biała masa cukrowa i nie wiem czy to jutro pociągnąć drugi raz
gruebel_2.gif
?

bumelka

Member
Sie 28, 2011
539
0
0
h-elen dzięki za sugestie...decyzja jeszcze przede mną.
JAM projekt już mam...zresztą zgodnie z życzeniem klientki...chodziło mi tylko o wielkość pięter.Bardzo dziękuję za zainteresowanie
Marta12 łatwiej będzie się malować złotym barwnikiem jak zrobisz kielich żółty a nie biały.

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
Jo_anna1 @ 22 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1433769Ja kupowałam tutaj:
http://www.pan-centrum.pl/sklep,,93,155,0,,90.html?szukaj[kolekcja]=

Marta 12 być może za bardzo rozcieńczyłaś barwnik i dlatego zostają białe smugi.
Jo_anno, a zdradzisz jakie masz kolory? i jakich używasz najczęściej i do czego? wybór kolorów jest tak duży... zbieram kasę i na początek chciałabym kupić takie któe będą najpraktyczniejsze do podkolorowania kwiatów np a przez komputer trudno ocenić który odcień się nada najlepiej :/

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
O.laz pudrowych używam dość rzadko, tutaj bardziej pomogłyby Ci dziewczyny "od lilii". Mam jasny fiolet, jasny róż, jasna zieleń, zieleń, czerwień, brąz, żółty, pomarańczowy, błekit. Częściej maluję nimi na mokro dla podkreślenia czegoś. Z perłowych mam złoty, srebrny i perłowy i tych używam dość często.
Chemia w barwnikach, no cóż była jest i będzie a barwniki niestety używane są prawie do wszystkiego. Nawet wędliny spryskuje się specjalnym barwnikiem żeby "wędzone" były, wszystkie napoje sa barwione. przykre to ale niestety prawdziwe. Tak więc nie tylko konsumenci tortów sa na rażeni na problemy ale my wszyscy.
Zagrożenia sa wszędzie. Nieraz się zastanawiam czy nie zachoruje na jakiś rodzaj pylicy płuc przez te drobinki cukru pudru, które wdycham , ale...... jak to mawiają: na coś przecież umrzeć trzeba
rofl.gif

Edytowałam bo zapomniałam wrzucić wczorajszo-dzisiejszego tortu zdjęcie
icon_mrgreen.gif

IMG_0253.JPG

Załączniki

• IMG_0253.JPG
    IMG_0253.JPG
    183.7 KB · Wyświetleń: 0

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Dzięki za szybką odpowiedź ,ja już od 5 na nogach bo nie mogłan spać ,wpadłam na pomysł żeby zmięszać złoty z żółtym tak delikatnie i udało się ,a na drugi raz zrobię z żółtej masy.
sylkag66 super torty a zwłaszcza ten z MMA mój syn był nim zachwycony jest fanem MMA i trenuje karate więc czeka mnie tort urodzinowy z tym związany ,ale to dopiero na sierpień ,więc mam trochę czasu.
Jo-anno1 Twój też fajny
wink.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy