- Sty 2, 2008
- 13,189
- 7,896
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Kryzysowe dlatego, że przepis pochodzi z czasów, gdy na półkach sklepowych stał tylko ocet, a o białym maku czy nawet marcepanie można było tylko pomarzyć. Ale u nas w rodzinie na 11 listopada obowiązkowo takie muszą być.
Rogale
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła (250 g) - pół kostki roztopić, reszta powinna być miękka
5 dag cukru
3 żółtka
5 dag drożdży (świeżych)
1/4 litra mleka
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko letnie)
Masa:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
1 łyżka kakao
olejek migdałowy (do smaku)
Dodatkowo: roztrzepane jako, lukier, ew. orzechy włoskie
Wszystkie składniki masy utrzeć na jednolitą masę.
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z cukrem na papkę. Do mleka wbić żółtka, roztrzepać, wlać do mąki, dodać też drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto, będzie dość gęste. Do ciasta wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Drugą połowę masła pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Ciasto zwinąć w kopertę, rozwałkować i ponownie zwinąć w kopertę. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ponownie rozwałkować, zwinąć z kopertę i znów włożyć na 30 minut do lodówki. Powtórzyć wałkowanie, zwijanie i chłodzenie jeszcze 2 razy. Ciasto włożyć jeszcze na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować (najlepiej podzielić sobie na porcje i resztę trzymać w lodówce), pokroić na trójkąty, nakładać spłaszczone wałeczki z masy i zwijać w rogale.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 st.C (bez termoobiegu) ok. 13-15 minut, aż będą rumiane.
Po upieczeniu rogale polukrować, można posypać posiekanymi orzechami.
EDIT:
Nadzienie orzechowe:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1639538
Rogale
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła (250 g) - pół kostki roztopić, reszta powinna być miękka
5 dag cukru
3 żółtka
5 dag drożdży (świeżych)
1/4 litra mleka
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, a mleko letnie)
Masa:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru pudru
1/2 kostki masła
1 łyżka kakao
olejek migdałowy (do smaku)
Dodatkowo: roztrzepane jako, lukier, ew. orzechy włoskie
Wszystkie składniki masy utrzeć na jednolitą masę.
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozmieszać z cukrem na papkę. Do mleka wbić żółtka, roztrzepać, wlać do mąki, dodać też drożdże z cukrem. Wyrobić ciasto, będzie dość gęste. Do ciasta wlać roztopione masło i wyrabiać, aż będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i lekko rozwałkować. Drugą połowę masła pokroić w plastry i ułożyć na cieście. Ciasto zwinąć w kopertę, rozwałkować i ponownie zwinąć w kopertę. Odstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ponownie rozwałkować, zwinąć z kopertę i znów włożyć na 30 minut do lodówki. Powtórzyć wałkowanie, zwijanie i chłodzenie jeszcze 2 razy. Ciasto włożyć jeszcze na pół godziny do lodówki, następnie rozwałkować (najlepiej podzielić sobie na porcje i resztę trzymać w lodówce), pokroić na trójkąty, nakładać spłaszczone wałeczki z masy i zwijać w rogale.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 st.C (bez termoobiegu) ok. 13-15 minut, aż będą rumiane.
Po upieczeniu rogale polukrować, można posypać posiekanymi orzechami.

EDIT:
Nadzienie orzechowe:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...t&p=1639538