JAGODZIANKI wersja maszynowa
Mieszkam we Wloszech, gdzie jagody bywaja w sklepie / przynajmniej tu, gdzie mieszkam / 2 razy w roku: na Wielkanoc i Boze Narodzenie. Nareszcie odkrylam dlaczego: sluza do ozdoby swiatecznego stolu.
Te jagodzianki zrobilam / pierwsze w zyciu / przed Wielkanoca 2006. W ostatnio Wigilie znow udalo mi sie kupic jagody, ale na razie leza w zamrazalniku / jak tu piec jagodzianki w Wigilie?
/.
Ciasto zrobione wg tego przepisu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18066
Nadzienie i pieczenie z przepisu na jagodzianki z Kuchni 8/2000. Ptzy okazji podam tamten przepis:
Jagodzianki
by Kuchnia 8/2000
500 g maki pszennej
1 szklanka mleka
2 lyzki cukru
4 lyzki roztopionego masla
1 jajko
40 g drozdzy
szczypta soli
300 g jagod
4 lyzki cukru
cukier puder do posypania
- make przesiac do miski
- drozdze wymieszac z letnim mlekiem i cukrem, po wyrosnięciu wlac do maki
- dodac reszte skladnikow, wyrobic ciasto, przykryc sciereczka i
pozostawic na 30 minut
- jagody oplukac, osaczyc i wymieszac z cukrem
- ciasto podzielic na 16 czesci, nadziac jagodami i uformowac podluzne
buleczki
- odstawic na 20 minut do wyrosniecia
- piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C
- przed podaniem posypac cukrem pudrem

Mieszkam we Wloszech, gdzie jagody bywaja w sklepie / przynajmniej tu, gdzie mieszkam / 2 razy w roku: na Wielkanoc i Boze Narodzenie. Nareszcie odkrylam dlaczego: sluza do ozdoby swiatecznego stolu.



Te jagodzianki zrobilam / pierwsze w zyciu / przed Wielkanoca 2006. W ostatnio Wigilie znow udalo mi sie kupic jagody, ale na razie leza w zamrazalniku / jak tu piec jagodzianki w Wigilie?

Ciasto zrobione wg tego przepisu:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18066
Nadzienie i pieczenie z przepisu na jagodzianki z Kuchni 8/2000. Ptzy okazji podam tamten przepis:
Jagodzianki
by Kuchnia 8/2000
500 g maki pszennej
1 szklanka mleka
2 lyzki cukru
4 lyzki roztopionego masla
1 jajko
40 g drozdzy
szczypta soli
300 g jagod
4 lyzki cukru
cukier puder do posypania
- make przesiac do miski
- drozdze wymieszac z letnim mlekiem i cukrem, po wyrosnięciu wlac do maki
- dodac reszte skladnikow, wyrobic ciasto, przykryc sciereczka i
pozostawic na 30 minut
- jagody oplukac, osaczyc i wymieszac z cukrem
- ciasto podzielic na 16 czesci, nadziac jagodami i uformowac podluzne
buleczki
- odstawic na 20 minut do wyrosniecia
- piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C
- przed podaniem posypac cukrem pudrem
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: