- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Deser sklada sie z trzech warstw, a potrzebne nam beda:
Na ciasto migdalowe:
100g cukru pudru
75gmielonych migdalow
75g maki
50g brazowego cukru
bialka z 2 jajek
Na krokant:
75g pralinu
30g migdalow
30g orzechow laskowych
30g mlecznej czekolady (uzylam gorzkiej)
20g biszkoptow podluznych (lady's fingers)
Na czekoladowy mus:
1/2 l smietanki kremowej
360g czekolady (uzylam 200g gorzkiej i 160g mlecznej)
150ml mleka
Przygotowanie ciasta-bazy:
Rozgrzac piec 175C.
Wymieszac w misce make, cukry, mielone migdaly. Ubic piane z bialek i delikatnie polaczyc z suchymi produktami. Mase wylozuc do wylozonej papierem do pieczenia blaszki (ja- tortownica 27cm).
Piec 10 min w 175C, potem 5 min w 150C.
Teraz pojemnik ze smietana umiescic w zamrazalniku (na ok 10-15 min)
Krokant:
rozdrobnic migadaly, orzechy i czekolade. Dodac pralin. Rozgniesc biszkopty i dodac do orzechow.
Wlozyc do rondla i podgrzewac z lyzka wody, mieszajac , az do rozpuszczenia czekolady (zacznie formowac sie kula). Lekko przestudzic i wylozyc rowno na ciescie migdalowym.
Mus:
Rozpuscic czekolade w mleku. Wystudzic. Dobrze ubic zmrozona smietanke. Dodac rozpuszczona czekolade (POWOLI!!! jak zaznaczyla Melmire). Calosc wlozyc na kolejne 10 min do zamrazalnika. Nastepnie wyjac i rozsmarowac na krokancie. Zostawic na noc.
Pozdrawiam wytrwalych i smacznego zycze!
Na ciasto migdalowe:
100g cukru pudru
75gmielonych migdalow
75g maki
50g brazowego cukru
bialka z 2 jajek
Na krokant:
75g pralinu
30g migdalow
30g orzechow laskowych
30g mlecznej czekolady (uzylam gorzkiej)
20g biszkoptow podluznych (lady's fingers)
Na czekoladowy mus:
1/2 l smietanki kremowej
360g czekolady (uzylam 200g gorzkiej i 160g mlecznej)
150ml mleka
Przygotowanie ciasta-bazy:
Rozgrzac piec 175C.
Wymieszac w misce make, cukry, mielone migdaly. Ubic piane z bialek i delikatnie polaczyc z suchymi produktami. Mase wylozuc do wylozonej papierem do pieczenia blaszki (ja- tortownica 27cm).
Piec 10 min w 175C, potem 5 min w 150C.
Teraz pojemnik ze smietana umiescic w zamrazalniku (na ok 10-15 min)
Krokant:
rozdrobnic migadaly, orzechy i czekolade. Dodac pralin. Rozgniesc biszkopty i dodac do orzechow.
Wlozyc do rondla i podgrzewac z lyzka wody, mieszajac , az do rozpuszczenia czekolady (zacznie formowac sie kula). Lekko przestudzic i wylozyc rowno na ciescie migdalowym.
Mus:
Rozpuscic czekolade w mleku. Wystudzic. Dobrze ubic zmrozona smietanke. Dodac rozpuszczona czekolade (POWOLI!!! jak zaznaczyla Melmire). Calosc wlozyc na kolejne 10 min do zamrazalnika. Nastepnie wyjac i rozsmarowac na krokancie. Zostawic na noc.
Pozdrawiam wytrwalych i smacznego zycze!
Ostatnią edycję dokonał moderator: