Makaron z sosem z suszonych pomidorów

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Zazwyczaj robię to danie z makaronu tagliatelle, tym razem postanowiłam zrobić z penne. Przepis pochodzi z "Makaronów" Wielkiej Księgi Kucharskiej. Nie była to jedyna zmiana, bo jak się okazało zabrakło mi parmezanu i wykorzystałam zwykły ser gouda, czyli to, co miałam w domu. Całość nie straciła na smaku, było po prostu odrobinę inne. Zamieszczę przepis taki, jak robię zazwyczaj z małymi uzupełnieniami co do wykonania. Proporcja dla 4 osób.

Makaron_z_suszonymi_pomidorami.jpg

Składniki
50 dkg makaronu (tagliatelle lub innego np. penne)
2 łyżki oliwy
1 cebula, posiekana
8 dkg pomidorów suszonych z zalewy
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
puszka (40dkg) pomidorów posiekanych
1 szklanka czarnych oliwek
1/3 szklanki świeżej bazylii
świeżo utarty parmezan do posypania ( z konieczności podałam goudę)
sól, pieprz

Oliwę rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy cebule i smażymy przez 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w plasterki i zmiażdżony czosnek, po czym smażymy 1 minutę. Teraz dodajemy posiekane pomidory, oliwki, które ja kroję na połówki, bazylię i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut.
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody al dente i odcedzamy. Ja nie mieszam makaronu z sosem w garnku, tylko polewam nim makaron już na talerzach i posypuję serem. Do tego zielona sałata z sosem winegret.
 

Załączniki

  • Makaron_z_suszonymi_pomidorami.jpg
    Makaron_z_suszonymi_pomidorami.jpg
    277.4 KB · Wyświetleń: 2

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
musowo do zrobienia!!!
daumen.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Masz rację marghe. Tak powinno się robić, tylko mnie zawsze zostaje przynajmniej jedna porcja oblepionego sosem makaronu, którego póżniej nie umiem odgrzać, bo przywiera do patelni. A tak odgrzewam sos oddzielnie i makaron też, łącząc je wtedy razem. Ale klasyczne podawanie to, jak sugerujesz, wymieszanie sosu z makaronem przed podaniem.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dla tych odgrzewanych resztek psujesz cale danie. Czlowiek moze czekac na makaron, makaron na czlowieka nigdy.
icon_mrgreen.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
Kimś mogą kierować
- względy ekonomicznie - jedzenia się nie wyrzuca
- względy praktyczne - jedzenia się na wyrzuca
-względy światopoglądowe - jedzenia się nie wyrzuca
- względy czysto osobiste - makaron nie wymieszany z sosem można po prostu lubić.
W takim przypadku nie można mówić o psuciu dania.




Nawiasem mówiąc, mam w domu suszone pomidory i danie wypróbuję.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Psujesz w tym senise, ze makaron i sos nie staja sie caloscia. Uwazasz, ze ja jedzenie wyrzucam? To sie grubo mylisz. Waze makaron i gotuje dokladnie tyle ile potrzeba. Z wymienionych powodow.
 

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
0
Linn , gratulacje, mi się nie udaje tak na styk nigdy ugotować
icon_sad.gif
( albo za duzo albo za mało
icon_sad.gif
a co do makaronu- to u mnie nie zostaje nigdy taki wymieszany z sosem :maż je dopóki jest cos w garnku
icon_smile.gif
)

ps. frakcja włoska jest wyjątkowo ortodoksyjna nie tylko na cin cin, więc Seniorko na drugi raz pisz "na sposób włoski" i sie czepiać nie będą
icon_smile.gif
)
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0
CYTATUwazasz, ze ja jedzenie wyrzucam? To sie grubo mylisz.
Ponieważ tak nie uważam, ani nigdzie nie napisałam, że to Ty wyrzucasz, nie muszę też poczuwać się do grubej pomyłki a Ty nie musisz się zaraz bronić.
Nie wiem, co wyrzucasz a czego nie. Mówię o powodach ogólnych.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Dodam tylko, ze mnie to, ze na forum kulinarnym ktos moze nie chciec uczyc sie jak dane danie powinno byc prawidlowo wykonane. Wystarczy spojrzec na zdjecie i od razu widac, ze z kuchnia wloska nie ma ono nic wspolnego. Moze po prostu nie wstawiajcie tych przepisow do dzialu kuchnia wloska: sposob wykonania jest typowo polski.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Całe forum trzebaby było "przekształcac" (a przynajmniej podforum z kuchniami świata), bo większość dań jest robionych "po polsku" i przystosowane do "polskich" możliwości...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
W tym przypadku bardziej niz o mozliwosci chodzi o jakies tajemnicze wewnetrzne opory.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Każdy je jak lubi i jak mu odpowiada.
Zaraz bedzie "kłótnia" typu "czy mieszacie buraczki z ziemniakami czy uważacie, że to jest bee..."
icon_wink.gif

 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ależ ja mieszam makaron z sosem, tyle że na talerzu, a nie w garnku. Doskonale znane mi są kanony kuchni włoskiej i to zdjęcie zostało zrobione zbyt wcześnie, bo po chwili makaron i sos już tworzyły jednolitą całość.
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No i wzystko jasne
icon_mrgreen.gif


cheers.gif
cheers.gif
cheers.gif

 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
2
0