Zmodyfikowany chleb z mikrofalówki

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Troszkę zmodyfikowałam przepis podany przez Marybnę wg książki "Gotujemy w kuchni mikrofalowej" opracowanej przez Burdę - nie byłabym sobą, gdybym robiła wszystko tak, jak należy...
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif


Chlebek pszenny z mikrofalówki

1 łyżeczka cukru
4 łyżki stołowe mleka
42 g świeżych drożdży (ja dałam 7g opakowanie instant)
500 g mąki pszennej (2 pełne łyżki zastąpiłam mąką razową)
pęczek koperku (zamiast niego dałam 30 g posiekanego drobnego szczypiorku)
2 cebule szalotki (nie dawałam)
50 g masła
100 g gęstej śmietany
2 jaja
szczypta soli (troszkę mało, więc dałam płaską łyżeczkę)
mąka do posypania blatu
masło do wysmarowania formy
2 łyżki ziarna sezamowego (ja dałam siemię lniane)

dodałam również:

łyżeczkę curry łagodnego
łyżeczkę kminku mielonego
płaską łyżkę mieszanki ziołowej (takiej do pizzy, spaghetti)
2 pełne łyżki tłustego twarożku homogenizowanego

Ogrzałam w kubeczku mleko z cukrem (30 sek.na 750 W), było gorące, więc przed dodaniem drożdży dolałam podaną ilość śmietany i wymieszałam, by obniżyć temperaturę. Dopiero wsypałam i wymieszałam suche drożdże. Mąkę wymieszałam z suchymi przyprawami i wsypałam do miski, w środku zrobiłam dołek i wlałam rozrobione w mleku i śmietanie drożdże, posypałam łyżką mąki i odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia.

Szczypiorek opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i drobno posiekałam.

W kubeczku rozpuściłąm masło (40 sek.na 750 W), ale znów (jak w przypadku mleka) było bardzo gorące, więc wbiłam do niego 2 jajka i rozmieszałam z solą, by obniżyć temperaturę. Dodałam do mąki razem ze szczypiorkiem.

Dokładnie wyrobić ciasto ręcznie. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na 20 sek. na 350 W do wyrośnięcia.
Ciasto zagniotłam i obtoczyłam w ziarenkach siemienia lnianego, po czym przełożyłam do plastikowego garnka przeznaczonego do gotowania w kuchence mikrofalowej. Ponownie wstawiłam na 20 sek. na 350 W do mikrofalówki celem wyrośnięcia. Wyjęłam na 5 minut i kilka razy (3-4) powtórzyłam tę czynność, gdyż zauważyłam, że ciasto nie zwiększyło swej objętości. Dopiero po tych powtórkach ruszyło w górę
icon_biggrin.gif


Garnek wstawiłam do mikrofalówki (na kratce do pieczenia/gotowania), ogrzewałam 6 minut na 350 W, następnie 4 minuty na 950W.
Po wyjęciu z kuchenki pozostawiłam w garnku na 3 minuty, po czym wyłożyłam na kratkę, by lekko odparował i odpoczął. W tym czasie nagrzałam piekarnik do ok. 250 stopni C.
Gdy piekarnik był już gorący, posmarowałam bochenek dookoła masłem i wstawiłam do piekarnika (na kratkę metalową), by się ładnie zrumienił - wcześniej był oczywiście bladziutki.

Po kilku minutach w piekarniku i lekkim obracaniu o jakieś 90 stopni (3-4 razy dookoła własnej osi) chlebuś był przyjemnie rumiany i chrupiący !!!

Następnym razem testuję inny zestaw przypraw
icon_mrgreen.gif

 

Załączniki

  • Kopia_P8310710.JPG
    Kopia_P8310710.JPG
    51.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P8310713.JPG
    Kopia_P8310713.JPG
    51.4 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P8310723.JPG
    Kopia_P8310723.JPG
    54.1 KB · Wyświetleń: 0
  • Kopia_P8310790.JPG
    Kopia_P8310790.JPG
    46.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy