Sernik z lemon curdem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
lk5.JPG

lk28.JPG

Składniki:

Spód:

* 225g ciastek digestive - rozdrobnić
* ok.60 g masła - rozpuścić

Masa serowa:

* 500 g sera śmietankowego,
* 400 g jogurtu greckiego
* 4 jajka
* 200 g czekolady białej
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 opakowanie budyniu waniliowego

Lemon curd

* sok z 1 dużej cytryny
* skórka z 1 cytryny
* 3 żółtka
* 110 g cukru
* 60 g masła

Masa śmietanowa

* 500 g gęstej śmietany (u mnie 18%)
* 4 łyżki (z górką) serka homogenizowanego, naturalnego
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , (z ziarenkami u mnie)
* 2 opakowani cukru wanilinowego ( u mnie: z dodatkiem prawdziwej wanilii)

Wymieszać pokruszone digestive z masłem. Mieszaniną wylepić dno i część boków tortownicy o średnicy 26cm. Wstawić do lodówki na pół godziny

Lemon curd: Do rondelka wsypać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz żółtka. Dobrze wymieszać i postawić rondelek na bardzo małym ogniu. Podgrzewać ciągle mieszając. Jak masa zrobi się już gęsta, dodajemy masło pokrojone na malutkie kawałeczki. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Przykrywamy wierzch folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch na wierzchu. Odstawiamy do wystygnięcia.

Masa serowa: Do miski włożyć ser, jogurt grecki, jajka i budyń. Wszystko razem dokładnie ale krótko wymieszać. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Przestudzić i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Wlać masę serową do tortownicy.
Na wierzch układać łyżeczką wystudzony lemon curd. Delikatnie rozprowadzić , aby powstał efekt marmurku.
Na dnie piekarnika ustawić naczynie z wodą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wstawić sernik. Po 8 minutach temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec jeszcze ok. 1h 10min.
Przygotować polewę śmietanową: do miski dać śmietanę, serek homogenizowany, cukier wanilinowy i ekstrakt. Krótko wymieszać.

Wyjąć sernik z piekarnika (piekarnika ustawić na 160 stopni) i na wierzch wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ponownie tortownicę do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 8 minut.
Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika (ja wkładam pomiędzy drzwiczki i piekarnik, rękawicę kuchenną) i zostawić sernik na około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić a następnie wstawić do lodówki na ok. 8 godzin.

lk1.JPG

Tak wygląda sernik przed wstawieniem do piekarnika
* Jak wyjęłam sernik z piekarnika, przed wyłożeniem polewy, to lekko stuknęłam dnem tortownicy aby sernik sobie siadł równo, a nożem oddzieliłam boki sernika od tortownicy
Polewa śmietanowa jest bardzo błyszcząca na wierzchu. A te czarne drobinki, to ziarenka wanilii.
Nie wygładzałam powierzchni sernika przed wstawieniem do piekarnika i tak mu już zostało. Stąd ta polewa śmietanowa

lk16.JPG
 

Załączniki

  • lk5.JPG
    lk5.JPG
    74.7 KB · Wyświetleń: 3
  • lk1.JPG
    lk1.JPG
    88.2 KB · Wyświetleń: 1
  • lk28.JPG
    lk28.JPG
    73.6 KB · Wyświetleń: 3
  • lk16.JPG
    lk16.JPG
    71.1 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
i jeszcze do tego jest bardzo smaczny. Masa serowa jest taka raczej lekka, dzięki jogurtowi. W rzeczywistości lepiej wygląda niż na zdjęciu, które robiłam dzisiaj o 6 rano.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Śliczny. Odrobina słońca na pochmurny dzień.
mniam.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dzięki Margot za pomoc
cvety.gif
No właśnie, ten mój grecki miał 10% tłuszczu i był gęsty. Kiedyś były w moim sklepie bałkańskie, które były jeszcze bardziej gęste od tego greckiego. Teraz ostały się jeno greckie i te zwykłe.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
tak to prawda mój bałkański jest bardziej gęsty niż ten grecki
A jeśli by ktoś chciał osaczać to trzeba pamiętać ,że po odsączeniu będzie ok 1/2 tego jogurtu niż przed osaczaniem ,po jednej nocy ,bo dłużej to będzie jeszcze mniej i powstanie taki twarożek
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
Krysiu, cieszę się niezwykle że zamieściłaś ten przepis !
Dostałam od znajomej mamy słoiczek tego cuda z Anglii i nie wiedziałam jak go użyć żeby wyszło coś baaardzo pysznego.
Zrobię na pewno, bo wiem, że się nie zawiodę na Twoim przepisie.
A jak lemon curd się skończy to zrobię wg Twoich proporcji
icon_wink.gif

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy