![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Zainspirowana tym wątkiem http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14333&st=0
zrobiłam coś takiego, a że wyszło pysznie więc wpisuję. 3 torebki ryżu 500g sera białego 4 jaja 1/2 szkl cukru cukier wanilinowy 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka/pół opakowania budyniu waniliowego 3 jabłka garść rodzynek cynamon szczypta soli 3 torebki ryżu (po 100g) ugotowałam na sypko w osolonej wodzie. Włączyłam piekarnik na 200 st by się nagrzał. Obrałam jabłka i pokroiłam je w spore kawałki, dosypałam garść rodzynek, posypałam cynamonem i wrzuciłam do natłuszczonej masłem brytfanki. 4 żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam ser (miałam taki gotowy do wypieków - w kostkach dobrze by było przekręcić przez maszynkę) wymieszałam, dodałam łyżkę kaszki i łyżkę budyniu - wymieszałam mikserem. 4 białka ubiłam ze szczyptą soli. Jeszcze ciepły ryż połączyłam szybko z masą serową, dokładnie wymieszałam, dodałam pianę z białek, wymieszałam, wylałam całość na jabłka i hop do pieca w 200 st na 45 min około - do zarumienienia wierzchu... mój był długo bladziutki ale jak zaczął nabierać kolorków to dość szybko. Po wyjęciu z pieca opadła troszkę... Nie wiem czy Sylwii chodziło o coś takiego - ale dla nas to była poezja ziarenka ryżu zapieczone w serniczkowej piance, kwaskowe jabłka i nasiąknięte cudnie rodzynki - pycha. Polecam ![]() Katarzynna zadała sobie trud i obliczyła kaloryczność tej zapiekanki - dziękujemy! ![]() CYTAT Obliczyłam kaloryczność, może komuś oszczędzę pracy - składniki podane w przepisie to ok. 3000 kcal, a że można spokojnie się najeść jedną szóstą zapiekanki to robi się z tego danie idealne - pyszne, niedrogie i względnie niskokaloryczne. ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Zrobiłam dziś znowu
![]() I mam pewne spostrzeżenia. Za pierwszym razem gotowałam ryż w woreczkach które były dość duże, gotowałam dłużej niż w przepisie stoi po to by nie tyle sypki a mięciutki był raczej i w woreczku pod koniec gotowania było jeszcze miejsce. Wmieszałam do masy serowej ryż kiedy był jeszcze dobrze ciepły. Gotowa masa ma konsystencję płynną - jak gęsta śmietana. Dziś robiłam z innego ryżu, również w woreczkach ale w mniejszych. Gotowałam też dłużej ale że w woreczku ciasno było - zbił się i nie rozmiękł jak poprzedni. Co więcej - wystudziłam go i zdaje się że to był drugi błąd. Zapiekanka wyszła - jak najbardziej - ale nie umywała się do pierwszej ![]() Tak więc polecam ryż (lepszy w większych woreczkach) gotować dłużej i nie studzić go zupełnie by nie zdążył zesztywnieć. |
|
|
![]()
|
|
Nikt się jeszcze nie skusił? A szkoda... ja dziś znowu zrobiłam
![]() ![]() A oto ryż z jakim wychodzi mi najsmaczniejsza. ![]() |
|
|
![]()
|
|
pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 139 Dołączył: 6-February 07 Skąd: Gliwice Użytkownik nr: 3.138 ![]() |
Piękna ta Twoja zapiekanka Cinko!!! Na pewno niedługo się na nią skuszę. Dołączę zdjęcie. Dziękuję za ciekawy przepis i pozdrawiam. Noemi
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 31 Dołączył: 12-April 06 Użytkownik nr: 1.641 ![]() |
O matko, dostalam slinotoku. W najblizszym czasie wyprobuje
![]() |
|
|
![]()
|
|
Naprawdę warto - moim zdaniem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 702 Dołączył: 18-April 06 Użytkownik nr: 1.664 ![]() |
zrobiłam wczoraj z połowy porcji i z malinami, bardzo fajny deser, albo danie śniadaniowe. tylko rzeczywiście ryż trzeba trochę przegotować, bo schnie podczas piecznia i te twardsze ziarenka zgrzytają między zębami. pewnie jeszcze kiedyś zrobię ale z jeszcze mniejszej porcji bo mi najbardziej smakowało na ciepło jak jest takie puszyste
![]() |
|
|
![]()
|
|
Z malinami mówisz mmmmm
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Robiłam ją po raz kolejny
![]() Moje dziecię które za ryżem i serem nie przepada zajada z apetytem! Szkoda że tak mało osób spróbowało zrobić tę zapiekankę ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.122 Dołączył: 3-September 05 Skąd: Toruń Użytkownik nr: 709 ![]() |
ja moze dzis albo jutro spróbuje
![]() kupiłam dziś twaróg więc jest okazja ![]() zdjecia śa po prostu boskie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.122 Dołączył: 3-September 05 Skąd: Toruń Użytkownik nr: 709 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz-zawodowiec ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 9.664 Dołączył: 24-August 06 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 2.190 ![]() |
A mi się wydaje, że taka pełna kopiasta łyżka to pół opakowania
![]() No chyba, że budyń na 0,75 l mleka. |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.500 Dołączył: 19-May 07 Skąd: Łódź / Warszawa Użytkownik nr: 4.086 ![]() |
Ze tez wczesniej nie dojrzalam tego przepisu
![]() ![]() Cinko, czy myslisz, ze zamiast jablek nadadza sie mrozone maliny albo truskawki? I ile osob sie tym naje? Albo inaczej, z jakiej zrobic porcji, bym najadla sie ja i moj brat-obzartuch? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cinko a ile w końcu tego budyniu? bo łyżka to chyba nie pól opakowania? No na gramy tego nie odmierzam, ale z budyniu tego na 0,5 litra mleka kopiasta łyżka to mniej więcej pół opakowania - w sumie można zastąpić mąką ziemniaczaną jeśli komuś szkoda rozpakowywać budyń ale budyń jednak jest bardziej aromatyczny niż sama mąka ![]() Tu nie trzeba aż tak ściśle trzymać się proporcji. Cinko, czy myslisz, ze zamiast jablek nadadza sie mrozone maliny albo truskawki? I ile osob sie tym naje? Albo inaczej, z jakiej zrobic porcji, bym najadla sie ja i moj brat-obzartuch? ![]() Zamiast jabłek myślę że nada się wszystko co chcesz ![]() Z porcji jaką tu robię myślę że spokojnie najadłoby się ze 6 dorosłych osób... u nas na 2 osoby dorosłe + 2 nastolatki na raz zjadamy około połowę. Najlepsze jest prosto z pieca... najdelikatniejsze - ja jednak lubię przygotowywać więcej jedzenia bo to i czas... i energia zaoszczędzona... ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
no jak tak logicznie pomyślałam to fakt, 1 kopiata łyżka to pół torebki ;)
zrobiłam, ale niestety moim błedem było to, ze nie dodałam cukru wanliowego (mam uraz) i budyniu, zamiast tego troche cukru, jablka, rodzynki, suszoną żurawinę szczerze ? wyszlo mdłe :/ nie ma bata następnym razem daję budyń ;) p.s. jeśli ktoś lubi brązowy ryż to polecam, smakuje podobnie, może nawet dla mnie lepsze jest z brązowym (ale trzeba go długo gotować, aby byl naprawde miękki) |
|
|
![]()
|
|
No tak - drobne niby zmiany i to już na pewno jednak wyszło nie to
![]() Powiem szczerze że dla mnie nawet to, że za drugim razem zrobiłam tę zapiekankę nie z tym ryżem co za pierwszym i to JUŻ nie było to ![]() ![]() No grunt że nie zawiodłaś się na przepisie na całej linii - w sumie każdy robi tak jak mu smakuje ![]() Polecam jednak spróbować zrobić ją dokładnie tak jak przepis mówi - jak dla mnie bomba - puszysty ryżowy serniczek ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 341 Dołączył: 11-September 07 Skąd: Gdańsk Użytkownik nr: 5.353 ![]() |
Moja zapiekanka właśnie siedzi w piekarniku - taka mała niespodzianka na śniadanko dla mojego Mężula i Córeczki:)
Wygląda ślicznie ![]() ![]() a jutro wkleję fotkę ![]() |
|
|
![]()
|
|
Pewnie się już upiekła - ale kciuki trzymam
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.500 Dołączył: 19-May 07 Skąd: Łódź / Warszawa Użytkownik nr: 4.086 ![]() |
Cinko kochana, ta zapiekanka jest przepyszna !
Zrobilam z polowy porcji. Najadlam sie ja i 2 chlopakow. Oni stwierdzili, ze musza ja przegryzc kielbasa, bo to taki bardziej deser, ale nie znaja sie i tyle. Jak juz pisalam, uwielbiam takie jedzenie. Wyszla puszysta, delikatna w smaku, no rewelacyjna. Rodzynki sobie darowalam, a zamiast jablek dalam mrozone maliny. Dzieki za przepis i na pewno bede go powtarzac do znudzenia ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Suuuuper
![]() ![]() Ale podziękowania za przepis należą się Sylwii nie mnie - To dzięki Sylwii i jej wspomnieniom o podobnej zapiekance pokombinowałam i wyszło takie cuś ![]() ![]() Dla mojego męża to też bardziej deser niż konkretny posiłek - ale babska część rodziny za nią przepada po prostu! Acha! Muszę spróbować z malinami ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 21st January 2021 - 16:21 |