- Maj 5, 2006
- 30,543
- 13
- 38
Zainspirowana tym wątkiem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14333&st=0
zrobiłam coś takiego, a że wyszło pysznie więc wpisuję.
3 torebki ryżu
500g sera białego
4 jaja
1/2 szkl cukru
cukier wanilinowy
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka/pół opakowania budyniu waniliowego
3 jabłka
garść rodzynek
cynamon
szczypta soli
3 torebki ryżu (po 100g) ugotowałam na sypko w osolonej wodzie. Włączyłam piekarnik na 200 st by się nagrzał.
Obrałam jabłka i pokroiłam je w spore kawałki, dosypałam garść rodzynek, posypałam cynamonem i wrzuciłam do natłuszczonej masłem brytfanki.
4 żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam ser (miałam taki gotowy do wypieków - w kostkach dobrze by było przekręcić przez maszynkę) wymieszałam, dodałam łyżkę kaszki i łyżkę budyniu - wymieszałam mikserem.
4 białka ubiłam ze szczyptą soli.
Jeszcze ciepły ryż połączyłam szybko z masą serową, dokładnie wymieszałam, dodałam pianę z białek, wymieszałam, wylałam całość na jabłka i hop do pieca w 200 st na 45 min około - do zarumienienia wierzchu... mój był długo bladziutki ale jak zaczął nabierać kolorków to dość szybko.
Po wyjęciu z pieca opadła troszkę... Nie wiem czy Sylwii chodziło o coś takiego - ale dla nas to była poezja ziarenka ryżu zapieczone w serniczkowej piance, kwaskowe jabłka i nasiąknięte cudnie rodzynki - pycha. Polecam
Katarzynna zadała sobie trud i obliczyła kaloryczność tej zapiekanki - dziękujemy!
CYTATObliczyłam kaloryczność, może komuś oszczędzę pracy - składniki podane w przepisie to ok. 3000 kcal, a że można spokojnie się najeść jedną szóstą zapiekanki to robi się z tego danie idealne - pyszne, niedrogie i względnie niskokaloryczne.
zrobiłam coś takiego, a że wyszło pysznie więc wpisuję.
3 torebki ryżu
500g sera białego
4 jaja
1/2 szkl cukru
cukier wanilinowy
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka/pół opakowania budyniu waniliowego
3 jabłka
garść rodzynek
cynamon
szczypta soli
3 torebki ryżu (po 100g) ugotowałam na sypko w osolonej wodzie. Włączyłam piekarnik na 200 st by się nagrzał.
Obrałam jabłka i pokroiłam je w spore kawałki, dosypałam garść rodzynek, posypałam cynamonem i wrzuciłam do natłuszczonej masłem brytfanki.
4 żółtka utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym, dodałam ser (miałam taki gotowy do wypieków - w kostkach dobrze by było przekręcić przez maszynkę) wymieszałam, dodałam łyżkę kaszki i łyżkę budyniu - wymieszałam mikserem.
4 białka ubiłam ze szczyptą soli.
Jeszcze ciepły ryż połączyłam szybko z masą serową, dokładnie wymieszałam, dodałam pianę z białek, wymieszałam, wylałam całość na jabłka i hop do pieca w 200 st na 45 min około - do zarumienienia wierzchu... mój był długo bladziutki ale jak zaczął nabierać kolorków to dość szybko.
Po wyjęciu z pieca opadła troszkę... Nie wiem czy Sylwii chodziło o coś takiego - ale dla nas to była poezja ziarenka ryżu zapieczone w serniczkowej piance, kwaskowe jabłka i nasiąknięte cudnie rodzynki - pycha. Polecam

Katarzynna zadała sobie trud i obliczyła kaloryczność tej zapiekanki - dziękujemy!

CYTATObliczyłam kaloryczność, może komuś oszczędzę pracy - składniki podane w przepisie to ok. 3000 kcal, a że można spokojnie się najeść jedną szóstą zapiekanki to robi się z tego danie idealne - pyszne, niedrogie i względnie niskokaloryczne.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: