![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.746 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Sernik szarpany pani Lalki
Przepis z „Kobiety i życia” sprzed wielu lat, dla Marianny ![]() ![]() Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny lub masła 1 pojedynczy proszek do pieczenia (moim zdaniem wystarczą 2 płaskie łyżeczki ) 1 szklanka cukru (dawałam mniej, maksymalnie 1/2 szklanki) 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Zagnieść jak każde półkruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki. Masa serowa: 1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego 5 jajek 1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki cukru (moim zdaniem jedna, najwyżej półtorej wystarczy) ulubiony aromat (waniliowy, arakowy, rumowy) – u mnie wanilia i skórka otarta z cytryny 1 opakowanie margaryny Słonecznej – u mnie 100 g zwykłego masła Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą pianę z białek. Ja od pewnego czasu wolę ucierać masło z żółtkami, a cały cukier dodawać do piany z białek. Do blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około godziny. Zwykle to ciasto piekłam w dużej tortownicy (28 – 30 cm). |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.371 Dołączył: 3-September 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 10.648 ![]() |
zdjecie, zdjecie, zdjecie!
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 26.746 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Kasiula, naprawdę nie potrafisz sobie wyobrazić, jak wygląda ten sernik?
Przykro mi, niestety nie mam i nie będę miała zdjęcia. Wiem, że dla wielu z Was przepis bez zdjęcia się nie liczy, ale wpisałam go na prośbę Marianny. EDIT: Podobne przepisy ze zdjęciami: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20371&hl=sernik http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20631&hl=sernik |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 779 Dołączył: 5-February 09 Skąd: Mosina Użytkownik nr: 13.811 ![]() |
Ja też jestem wzrokowcem ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.371 Dołączył: 3-September 08 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 10.648 ![]() |
zdjecie bardziej przemawia, a juz zdjecia Twoim sernikow Joanno to ja obowiazkowo poprosze, kazdy taki smakowity
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Dziewczyny, przecież zaraz ktoś się połakomi na ten sernik! Upiecze i zrobi zdjęcie
![]() Co Wy takie nagłe jesteście? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.475 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Janka ,jak pięknie wygląda twój sernik
Joanno ,ja dziś znalazłam w swoich wycinkach ten przepis i sie zastanawiał z jakiej on był gazety ,a teraz już wiem ![]() Pamiętam ,że pieklam ten sernik bardzo dawno temu bo bardzo mi sie podobała nazwa -bo i szarpany i Lalki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.029 Dołączył: 26-March 08 Użytkownik nr: 8.429 ![]() |
Janko, ślicznie wygląda Twój sernik!
Miałam zamiar go upiec z tego samego powodów co Ty, z sentymentu... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.728 Dołączył: 2-April 07 Użytkownik nr: 3.601 ![]() |
Upiekłam go nie dla zdjęcia,ale z sentymentu ![]() Mam podobny przepis i kiedyś ten sernik piekłam prawie co tydzień. Ten ze zdjęcia jest pieczony według podanego przez Joannę przepisu.Zmniejszyłam ilość cukru,bo pamiętam że mój zawsze był bardzo słodki. Janka wspaniały Ci wyszedł ten sernik! ![]() ![]() ![]() I też planowałam go upiec i też z sentymentu. Ten sernik piekła moja jedna ze starszych sióstr i bardzo zawsze nam smakował ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.102 Dołączył: 19-March 05 Skąd: Dolina Baryczy Użytkownik nr: 421 ![]() |
![]() |
|
|
![]()
|
|
Janeczko, ależ mi sprawiłaś dziś radość tym, że upiekłaś ten sernik!
![]() Że nie wspomnę o pięknym, apetycznym zdjęciu! ![]() W owych czasach takie serniki były bardzo modne, ale ja mimo posiadania kilku podobnych przepisów piekłam właśnie ten, zauroczona sympatyczną nazwą. Też sobie muszę wkrótce zrobić sentymentalną wycieczkę do lat młodości... A młoda jesteś dalej, tylko dzieci Ci urosły... ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 16.699 Dołączył: 21-February 05 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 344 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Jak najbardziej.
Starość to przecież stan umysłu. A Janka jest duchem młoda. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję Wam bardzo.
Joanno-a Tobie za to,że mnie tak postrzegasz ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 2 Dołączył: 19-March 08 Użytkownik nr: 8.282 ![]() |
Sernik szarpany pani Lalki Przepis z „Kobiety i życia” sprzed wielu lat, dla Marianny ![]() ![]() Ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny lub masła 1 pojedynczy proszek do pieczenia (moim zdaniem wystarczą 2 płaskie łyżeczki ) 1 szklanka cukru (dawałam mniej, maksymalnie 1/2 szklanki) 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany Zagnieść jak każde półkruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki. nie dodaje się jajek do ciasta?? bo we wszystkich podobnych przepisach obowiązkowo są żółtka, no i nie wiem czy tu ich nie trzeba? ![]() pozdrawiam przedświątecznie |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.623 Dołączył: 17-September 08 Skąd: Europa Użytkownik nr: 10.861 ![]() |
![]() ![]() Sto lat juz go nie robilam. Dzisiaj mi sie przypomnial wiec go poczynilam walentynkowo. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 30.541 Dołączył: 5-May 06 Skąd: Górny Śląsk Użytkownik nr: 1.716 ![]() |
Bardzo smaczny. Tylko zrobiłam w wersji blond
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.257 Dołączył: 9-October 05 Użytkownik nr: 832 ![]() |
Chyba go dzisiaj zrobię
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.257 Dołączył: 9-October 05 Użytkownik nr: 832 ![]() |
Pycha, fajna odmiana od typowych serników
![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 23:26 |