- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,344
- 113
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Sernik szarpany pani Lalki
Przepis z "Kobiety i życia" sprzed wielu lat, dla Marianny.
Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny lub masła
1 pojedynczy proszek do pieczenia (moim zdaniem wystarczą 2 płaskie łyżeczki )
1 szklanka cukru (dawałam mniej, maksymalnie 1/2 szklanki)
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
Zagnieść jak każde półkruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego
5 jajek
1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru (moim zdaniem jedna, najwyżej półtorej wystarczy)
ulubiony aromat (waniliowy, arakowy, rumowy) – u mnie wanilia i skórka otarta z cytryny
1 opakowanie margaryny Słonecznej – u mnie 100 g zwykłego masła
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą pianę z białek. Ja od pewnego czasu wolę ucierać masło z żółtkami, a cały cukier dodawać do piany z białek.
Do blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około godziny.
Zwykle to ciasto piekłam w dużej tortownicy (28 – 30 cm).
Przepis z "Kobiety i życia" sprzed wielu lat, dla Marianny.
Ciasto:
500 g mąki
250 g margaryny lub masła
1 pojedynczy proszek do pieczenia (moim zdaniem wystarczą 2 płaskie łyżeczki )
1 szklanka cukru (dawałam mniej, maksymalnie 1/2 szklanki)
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
Zagnieść jak każde półkruche ciasto, podzielić na dwie części, włożyć do zamrażarki.
Masa serowa:
1 kg dobrego białego sera, dwukrotnie zmielonego
5 jajek
1,5 – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru (moim zdaniem jedna, najwyżej półtorej wystarczy)
ulubiony aromat (waniliowy, arakowy, rumowy) – u mnie wanilia i skórka otarta z cytryny
1 opakowanie margaryny Słonecznej – u mnie 100 g zwykłego masła
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo ser, mąkę ziemniaczaną, aromat, a na końcu – ubitą pianę z białek. Ja od pewnego czasu wolę ucierać masło z żółtkami, a cały cukier dodawać do piany z białek.
Do blaszki zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta, wyłożyć ser, a na niego zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku (180- 200 stopni) około godziny.
Zwykle to ciasto piekłam w dużej tortownicy (28 – 30 cm).