![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.028 Dołączył: 21-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.721 ![]() |
Kurczak po indyjsku
![]() (na 2 osoby) kurczak - udka ( 5 ) lub ćwiartki (2) 1 cebula ząbek czosnku masło 0.5 cm curry papryka słodka papryka ostra pieprz ziołowy vegetta (lub sól, jak kto woli ![]() keczup 2 łyżki śmietana 2 łyżki mąka 2 płaskie łyzki olej 1. Kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na 15 min. Zrumienić go na oleju na złoto z obu stron. 2. W dużym rondlu (garnku) przesmażyć pokrojoną w kostkę sporą cebulę. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku i 0.5 cm masła. 3. Dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę słodkiej papryki i pół łyżeczki ostrej, pół łyżeczki pieprzu ziołowego. Zamieszać. Włożyć kurczaka, zalać wrzątkiem. Dodać pół łyżeczki vegetty i 2 łyżki keczupu. 4. Dusić do miękkości. ( W zależności od ilości kurczaka będzie to ok.40min-1h) Gdy kurczak jest już miękki, sos zagęścić 2 łyżkami śmietany z 2 łyżkami mąki, zagotować. Najlepiej smakuje z ryżem, na ryżu koniecznie sosik ![]() Smacznego |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 182 Dołączył: 16-December 06 Użytkownik nr: 2.882 ![]() |
uwielbiam kurczaka po indyjsku z ulicznych budek z chińszczyzną
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.028 Dołączył: 21-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.721 ![]() |
Myślę, że z filetem też będzie dobry.
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 182 Dołączył: 16-December 06 Użytkownik nr: 2.882 ![]() |
sos myślę że jest zbliżony, tyle że oni jeszcze panierują miąsko w hmmmm... niewiem co to jest, może płatki migdałowe czy cuś....
|
|
|
![]()
|
|
Przy filetach faktycznie można poeksperymentować z panierką.
![]() Albo może sezam? Albo wiórki kokosowe? Choć one się łatwo przypalają i gorzknieją... Przyszły mi jeszcze na myśl orzeszki piniowe, utłuczone... Ale te płatki migdałowe mogą faktycznie być tu smaczne ![]() |
|
|
![]()
|
|
postanowiłam zrobić tą potrawę z kurczakiem w płatkach migdalowych (wiórkach kokosowych - obojętnie - byle ze słodkim chrupkim akcentem). Czy ktoś mógłby mi doradzić jak to zrobić? Usmażyć oddzielnie i osobno przyrządzić sos? Czy usmażyć a potem poddusić krótko w sosie? A jak smażyć platki (wiórki) zeby sie nie przypalily? W czym jeszcze obtoczyc? Pomozcie stawiającej pierwsze kroki
![]() |
|
|
![]()
|
|
W przypadku panierki, usmażyłabym filety, a następnie włożyła na krótką chwilę do gotującego się sosu. Na krótką - by panierka nie odpadła - trzeba patrzeć i w odpowiedniej chwili zdjąć z ognia. Mówię tu o flietach, bo ćwiartki czy udka nie usmażyły by się w środku. Trzeba je potem podduszać.
Ale nie martw się na zapas! Nawet, jeśli odpadnie - nie będzie katastrofy - kurczak i tak będzie smaczny, a Ty zyskasz doświadczenie ![]() Pozdrawiam! (Ja osobiście uwielbiam experymenty w kuchni. Uważam, że dużo się na nich zyskuje. ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
w końcu się zabrałam - zrobiłam z filetem w wiórkach - dokładnie według przepisu (panierka trzymała się lux)
Na drugi raz dam troszkę mniej śmietany, ale przepis i tak wyśmienity ![]() Pochwalę się może nieskromnie... filecik po usmażeniu w oczekiwaniu na uduszenie ![]() z pysznym sosikiem ![]() przed finałem ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bardzo się cieszę
![]() Śliczne zdjęcia! ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.286 Dołączył: 29-January 06 Skąd: Przeworsk Użytkownik nr: 1.300 ![]() |
Pyszniutki!
![]() ![]() ![]() Za sos mogłabym zabić jest genialny do kurczaka i solo do ryżu! Zaczynam się podkochiwać w curry ![]() A tak wygląda obiadek podany przez mojego N. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Villanelle Twoj to taki bardziej suchutki.. u mnie wszystko pływało, kurak mięciutki bo rozbity i uduszony (malo sie nie rozlatywał).
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.286 Dołączył: 29-January 06 Skąd: Przeworsk Użytkownik nr: 1.300 ![]() |
Villanelle Twoj to taki bardziej suchutki.. u mnie wszystko pływało, kurak mięciutki bo rozbity i uduszony (malo sie nie rozlatywał). U mnie gołe piersi były tylko lekko posolone i popieprzone pieprzem cytrynowym ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Następnym razem pokroję piersi z kurczaka na małe kawałki.
|
|
|
![]()
|
|
Dziś zrobiłam tak, jak zapowiadałam czyli w drobnych kawałkach. Wyszło znakomicie i szybko!
![]() |
|
|
![]()
|
|
Cieszę się! Smakowite zdjęcia!
![]() |
|
|
![]()
|
|
uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 515 Dołączył: 20-August 06 Skąd: lubelskie Użytkownik nr: 2.155 ![]() |
Kurczak pyszniasty, mojej rodzince szczególnie posmakował ryż z sosikiem. Dzisiejszy obiad nawet zjadł mój najmłodszy niejadek. Zdjęcia niestety nie zdążyłam pstryknąc, może następnym razem, bo przepis wchodzi do stałego repertuaru kulinarnego. Dziękuję w imieniu rodzinki Mała_Mi
![]() |
|
|
![]()
|
|
Bardzo się cieszę, zwłaszcza za wzgledu na niejadka
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.828 Dołączył: 31-October 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 152 ![]() |
robiłam już kilka razy z piersi (że też zapomniałam wpisać się wcześniej!) - pyszne!!!! sos znakomity, o dziwo moja 3 latka jadła co to często niejadkiem jest.
Dzięki za przepis:) |
|
|
![]()
|
|
Cieszę się, że smakowało
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 9th December 2019 - 22:19 |