![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.522 Dołączył: 28-October 04 Skąd: Dortmund Użytkownik nr: 140 ![]() |
Chnopf - chałka
![]() 500g mąki (typ 405) 250 ml ciepłego mleka 50g cukru 40 g drożdzy 75 g masła płaska łyżeczka soli 1 jajko starta skórka z cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. 1.Wszystkie składniki wkładamy do maszyny do robienia chleba i włączamy na obcję " wyrabianie" (wskazane jest by mleko,cukier,drożdze,masło,sól,jajko,skórkę z cytryny i ekstrat waniliowy wszystko razem wymieszać i następnie podgrzać do temp ok 35 stopni). 2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części ( będą dwie chałki) . Następnie każdą z nich dzielimy jeszcze na cztery części i formujemy wałeczki (w moim przypadku 40 cm). 3.Chałkę pleciemy wg: http://piroulie.canalblog.com/archives/200...2/10232468.html 4.Smarujemy mlekiem i posypujemy grubo-ziarnistym cukrem. Pieczemy w temp 180 stopni przez 45 minut. |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.857 Dołączył: 25-June 08 Skąd: opolszczyzna Użytkownik nr: 9.634 ![]() |
ale apetyczne!
chyba w weekend upieczemy, kuszą ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.470 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
o tak niezwyklej urody ta chałka
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 12.223 Dołączył: 28-May 07 Skąd: Szwajcaria Użytkownik nr: 4.174 ![]() |
Chalke szwajcarska (czyli 'tutejsza' ;) ) robie bardzo podobnie, jednak na 500g maki dodaje tylko maks. 20g drozdzy i absolutnie nie dodaje ekstraktu z wanilii, gdy mam przygotowac chalke tradycyjna ;)
PS. Pieknie zapleciona! |
|
|
![]()
|
|
pomoc kuchenna ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 142 Dołączył: 11-November 07 Skąd: Irlandia Użytkownik nr: 6.217 ![]() |
Wygladaja smakowicie,chyba sie skusze na nie jutro bo dzisiaj nie mam drozdzy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.522 Dołączył: 28-October 04 Skąd: Dortmund Użytkownik nr: 140 ![]() |
Zapomniałem dodać, że w podanym linku jak zaplatać tą chałkę, warto obejrzeć jest filmik, bo na nim pokazane jest jak sprytnie trzeba obrucić chałkę by powstała kulka.
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.493 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Widziałam filmik, świetny. Fajny ten myk na zakończenie formowania. Trzeba zapamiętać.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.653 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 40 ![]() |
Grzeję już piekarnik
![]() Ciasto fantastyczne w obróbce, pięknie wyrosło. Ponieważ nie mam maszyny, ciasto przygotowałam w następujący sposób: mleko, cukier i masło razem podgrzałam, przestudziłam do miski wsypałam suche składniki w tym 10g suchych drożdży (zamiast świeżych) jajko roztrzepałam w szklance nie dodałam skórki z cytryny (nie miałam w domu) Po przestudzeniu mleka z dodatkami wszystkie składniki wyrobiłam i odstawiłam do wyrośniecia. Po krótkim instruktażu zaplatania (filmik fantastyczny!) zaplotłam 4 małe chałki. Fotki i opinię załączę jutro. |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.653 Dołączył: 15-September 04 Skąd: Kraków Użytkownik nr: 40 ![]() |
Kuście się KONIECZNIE! To ciasto jest bossssssskie - muszę się czymś zająć, by nie wyjeść dziecku bułek (jutro wycieczka)....
Piekłam je 22 minuty w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół). Fotki jutro, bo teraz nie dam rady. |
|
|
![]()
|
|
Obiecane fotki
![]() ![]() ![]() ![]() Ktoś się skusi??? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 19.493 Dołączył: 19-September 04 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 67 ![]() |
Jaka jestes pojętna.
![]() ![]() Ja sie skuszę, choćby po to, żeby zobaczyć, czy tez tak umiem. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jaka jestes pojętna. ![]() ![]() Ja sie skuszę, choćby po to, żeby zobaczyć, czy tez tak umiem. ![]() Muszę Ci "powiedzieć", że samej trudno mi uwierzyć w to, że aż tak piękne wyszły, bo ja jestem staranna, ale bez zdolności cudotwórczych ![]() Dzięki Europie uwierzyłam w siebie i w tym roku sama tworzę chałkę na święta, bo tu gdzie żyję w chwili obecnej chałka na stole wigilijnym jest tak samo ważna, jak opłatek... Oczywiście nie słodka. |
|
|
![]()
|
|
To życzę Ci najpiękniejszych chałek na te Święta oraz tego, żebyś już nigdy nie wątpiła w swoje możliwości.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.831 Dołączył: 6-March 08 Użytkownik nr: 8.029 ![]() |
Kuście się KONIECZNIE! To ciasto jest bossssssskie - muszę się czymś zająć, by nie wyjeść dziecku bułek (jutro wycieczka).... Piekłam je 22 minuty w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół). Fotki jutro, bo teraz nie dam rady. To prawda,że ciasto przepyszne. Jaka- dobry pomysł miałaś z tym podziałem na cztery części. Zamiast masła dałam około pół szklanki oleju, a resztę w/g przepisu. Po 60 min ciasto chciało uciec z foremki więc następnym razem zmniejszę ilość drożdży. Piekłam na kamieniu 43min. w 180st C. W wolnej chwili wstawię fotkę. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.831 Dołączył: 6-March 08 Użytkownik nr: 8.029 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 466 Dołączył: 22-June 07 Użytkownik nr: 4.415 ![]() |
myślicie, że uda się upiec chałkę w prodiżu?
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tym razem zamiast chałek zrobiłam 2 strucle, ze smażonymi wiśniami.
Polecam ![]() |
|
|
![]()
|
|
W związku z piłkarskim szaleństwem polecam. A może ktoś z Was się skusi.
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 7th December 2019 - 16:07 |