![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.028 Dołączył: 21-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.721 ![]() |
Dotia, widzę, o co Ci chodzi, ale musiałbym to na żywo zobaczyć i pomacać.
Teoretycznie papierki na muffinki nie powinny być za duże, blaszki są robione raczej standardowo - chyba, że kupiłaś blachę na mini muffinki lub na duże muffiny ( dołki wyglądem przypominają dość głębokie kubeczki) - ale nie sądzę. A pokaż blaszkę tak bokiem, żeby było dno widać? Więc tak: może faktycznie trafiłaś na jakieś niewymiarowe papierki - ale z tego co pamiętam, masz papierki fackelmanna, więc powinny być ok. Lub może - co bardziej prawdopodobne - ciasto nie do końca wyrosło -- może za duza temperatura? Bo babeczki ślicznie strzeliły Ci w górę, ale nie w boki. Tymczasem ciasto powinno równomiernie wypełnić papierki, a tego nie zrobiło. |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 667 Dołączył: 15-March 09 Skąd: Gdańsk Użytkownik nr: 14.564 ![]() |
Może ta seria świąteczna jakaś felerna?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 11 Dołączył: 31-March 10 Użytkownik nr: 21.132 ![]() |
Blaszka wygląda tak:
![]() ![]() Piekłam w temp. 190 st. przez 20 minut. Już jak nakładałam ciasto to widziałam, że coś jest nie tak bo foremki się fałdowały. Próbowałam składać boki co niektórych żeby lepiej wchodziły ale nic to nie dawało. A została mi jedna foremka z babeczek dr. oetkera i ta jedna była jak trzeba ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 11 Dołączył: 31-March 10 Użytkownik nr: 21.132 ![]() |
Mój mąż mów, że listonosz usiadł na przesyłkę i dlatego takie rozjechane są
![]() Ten post został edytowany przez Dotia: 14 Apr 2010, 13:32 |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.028 Dołączył: 21-November 06 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 2.721 ![]() |
Blaszka jest jak najbardziej prawidłowa.
![]() To znaczy, ze na jakieś nietypowe papierki trafiłaś, skoro ta od oetkera jest dobra. Mówi się trudno, trzeba nabyć nowe ![]() |
|
|
![]()
|
|
Kupiłam ich dwa opakowania = 100 sztuk
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 37.713 Dołączył: 10-October 04 Skąd: Piła Użytkownik nr: 116 ![]() |
Jedyne co mi do głowy przychodzi to je naciąć z góry na dól i troche przy podstawie i załozyć boki na siebie - nie wiem czy to jasno opisalam.
Poprostu zmniejszyc obwód a ciasto jest raczej gęste, więc nie powinno wypłynąć ze szczelin. Bo też stawiam, ze papilotki maja za duży rozmiar -nie do tej blaszki ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 667 Dołączył: 15-March 09 Skąd: Gdańsk Użytkownik nr: 14.564 ![]() |
Eh, można ich użyc do np.. hm.. jakichś ciastek, co by było schludnie i higienicznie,albo do jakichś duużych pralinek, czy bezów.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.932 Dołączył: 1-February 08 Użytkownik nr: 7.416 ![]() |
a może spróbuj nastepnym razem nałożyć sporo więcej ciasta. Ja kiedyś spiesząc się nie chciałam robić podwójnych blaszek i naładowałam prawie po sam brzeg ciasta. Owszem, troszke popękały na wierzchu, ale poza tym wyszły znakomite, i wielkie ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 14 Dołączył: 5-April 10 Użytkownik nr: 21.228 ![]() |
Ja mam problem! Kiedy tobie muffinki nadziewane to kipią. To pierwszy problem. A drugi- kiedy robie muffiny to nie są takie ładne jak wasze tylko z czubkiem a nie z takim 'daszkiem'.( nie rosną do końca blaszki tylko od razu robi się czubek)
|
|
|
![]()
|
|
Nałożenie większej ilości ciasta jest dobrym rozwiązaniem - muffinki ładnie wyglądają
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Ja mam problem! Kiedy tobie muffinki nadziewane to kipią. To pierwszy problem. A drugi- kiedy robie muffiny to nie są takie ładne jak wasze tylko z czubkiem a nie z takim 'daszkiem'.( nie rosną do końca blaszki tylko od razu robi się czubek) Może zbyt wysoka temperatura? Spróbuj najpierw piec je w mniejszej, tak 160 stopni, żeby podrosły, a potem stopniowo zwiększać do 180. A co do nadzienia, to często wszelkie konfitury kipią, bo taka ich natura. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 88 Dołączył: 10-September 09 Użytkownik nr: 17.482 ![]() |
Mam pytanie, na które nie udało mi się znaleźć nigdzie odpowiedzi
![]() Można piec np. 6 muffinek w formie na 12?! I czy wtedy puste miejsca zostawia się tak jak są czy np. lepiej wlać do nich wody czy czegoś innego?! Bardzo proszę o radę, bo czasami mam ochotę przegryźć sobie kilka muffinek, a wiadomo, że na świeżo najlepsze ;) Pozdrawiam cieplutko.. Kosbell |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.394 Dołączył: 7-November 08 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 12.152 ![]() |
Ja tak robię, bo nie zawsze używam proporcji na całą blaszkę lub nakładam więcej ciasta do dziurek
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 88 Dołączył: 10-September 09 Użytkownik nr: 17.482 ![]() |
A jak robisz mniej to miejsca zostawiasz puste czy coś tam wlewasz?!
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.394 Dołączył: 7-November 08 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 12.152 ![]() |
puste, nawet nie myślałam, żeby coś tam dawać.
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
daj znać, jak wyszły
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() pomoc kuchenna ![]() ![]() Grupa: Srebrny użytkownik Postów: 200 Dołączył: 27-July 09 Skąd: poznań Użytkownik nr: 16.831 ![]() |
ja od czasu kiedy zakupiłam formę i papilotki robię bardzo często, nie wychodzą może rewelacyjnie duże ale jak zaniosłam do córki do szkoły na Halloween to poszły w trzy sekundy:) robię rożnie albo z snickersami pokruszonymi albo z cukrem brązowym i jakimiś suszonymi owocami, albo z dżemem i zawsze dzieciom i mi smakują. przepis podstawowy co w temacie. nawet nie przeszkadza im to ze nie odchodzą od papilotka, zresztą często nawet nie zdążą ostygnąć
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() czeladnik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 2.734 Dołączył: 5-May 07 Użytkownik nr: 3.931 ![]() |
Znalazłam przepis na muffiny potraktowany w całkiem naukowy sposób - trochę czytania ( po angielsku), a i zdjęcia muffinek w przekroju się znajdą
![]() o muffinkach prawie naukowo O! A tu jeszcze link do całej książki na Google books - rok wydania 1937, więc prawa autorskie pewnie wygasły. Musze przyznać, że ciekawa, ciekawa...jak tylko będę mieć chwilkę czasu, to się w nią wczytam ![]() Experimental Cookery |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 6th December 2019 - 17:33 |