IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Chleb mieszany- bardzo smaczny
Al_inka
post 16 Sep 2004, 23:27
Post #1


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Mój ukochany chleb, który robie najczęściej:
1 szklanka zakwasu- tego długoterminowego Bajaderki, 1,5 szklanki wody, 1 łyżka soku cytrynowego lub octu, 4 łyżki oleju, 1 łyżka miodu, 250 g mąki żytniej, 400 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli i 1łyżeczka drożdży, 2 łyżki siemienia lnianego i pół szklanki ziaren słonecznika. Oczywiście piekę w maszynie kolejność wrzucania składników tak jak podałam, chyba, że ktoś w swojej maszynie ma inaczej. Ziarenka dodaję różnie w zależności od tego na jakie mam ochotę.
Pozdrawiam- Alina
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Iva
post 23 Sep 2004, 15:47
Post #2


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 9.259
Dołączył: 13-September 04
Skąd: 44 wyspy
Użytkownik nr: 10



Na jakim programie robisz ten chlebek??
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 23 Sep 2004, 20:06
Post #3


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Na podstawowym, u mnie jako 1. Normal. Trwa 3godz. 30 min. Smakuje najbardziej całej mojej rodzinie, jest wilgotny, miekki i nie czuć go drożdżami. Mąki pszennej można śmiało wsypać 400 g, poniważ 50 g dosypuję jeszcze w trakcie wyrabiania chleba.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 12 Oct 2004, 07:39
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Wlasnei potrzebuje dla mamy przepisu na chleb (co maszyny), co nie czuc go drozdzami. Stad moje pytanie - bo u Ciebie maki lacznie to jest 650g, a mamy maszyna jest na 500g. Jak ze zmniejszeniem ilosci skladnikow ? Zapewne wszystkie proporcjonalnie byloby najlepiej, ale moze on tak nie rosnie i mozna dac calosc skladnikow, co ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 13 Oct 2004, 00:18
Post #5


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Jotha dodaj więc tylko 3/4 szklanki zakwasu, 3/4 szklanki wody, mąki żytniej- 200 g, a pszennej 300 g, pół lżeczki drożdży reszta bez zmian. W mojej maszynie najpierw jest proces podgrzewania składników, dopiero potem zaczyna mieszać. Zaglądam wtedy czy zbiera mąkę ze ścianek blaszki, odgarniam drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję trochę mąki pszennej, tak żeby nie rozlewało się i raczej było elastycznym wałeczkim biegającym po mieszaczach. Jakiej firmy jest twoja maszyna?
Kiedyś zapomniałam dodać drożdży, dałam tylko zakwas. Chleb urósł ale za mało, był wilgotny, ciężki i zbity. Drożdże trzeba dodać choć trochę, w wielu przepisach zmniejszam ich ilość bo według mnie jest ich ciut za dużo.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 13 Oct 2004, 06:08
Post #6


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Korekta....
W intsrukcji powiadaja, ze to maszyna na 1 kg. Szczerze mowiac, teraz to nic nie wiem... bo wszelkie rpzepisy z instrukcji sa max na 500g maki. Chyba, ze to wesje na w ich rozumieniu male chlebki. Albo tez chodzi o laczna mase zawartosci foremki.
Grrrr.....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 13 Oct 2004, 06:15
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(Al_inka)
Zaglądam wtedy czy zbiera mąkę ze ścianek blaszki, odgarniam drewnianą łyżką. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję trochę mąki pszennej, tak żeby nie rozlewało się i raczej było elastycznym wałeczkim biegającym po mieszaczach.

Juz z ktoregos posta wynika, ze Wy otwieracie maszyne w trakcie pracy. Jak to jest ? Bo w tej mamy w instrukcji podanao, ze chcac dorzucic np. ziarno slonecznika do chleba, to jest jeden jedyny moment, kiedy maszyna piszczy. Jednak ona dalej pozniej miesza, wiec szansy na wierzch posypany ziarnem jakos nie dostrzegam icon_sad.gif
CYTAT(Al_inka)
Jakiej firmy jest twoja maszyna?

Nie wiem, czy to wlasciwie jakas firma.... Mama ta maszyne upatrzyla w sklepie TV (Mango). Oszalala na jej punkcie i zaraz zamowila. Dopiero pozniej, bedac tu z Wami dowiedzialam sie, ze nie jest to tak niepopularne zjawisko, jak myslalam.
CYTAT(Al_inka)
Kiedyś zapomniałam dodać drożdży, dałam tylko zakwas. Chleb urósł ale za mało, był wilgotny, ciężki i zbity. Drożdże trzeba dodać choć trochę, w wielu przepisach zmniejszam ich ilość bo według mnie jest ich ciut za dużo.

A... czyli jednak trzeba.... W Twoim przypadku sa to suche, tak ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 13 Oct 2004, 07:19
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.849
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Czyli, ze macie maszyne tak jak ja z ALina tylko starszy model. Juz ktos to kiedys zauwazyl, ze w Mango jest starsza maszyna AFK.
Drozdze dodaje zawsze suche.
Otwierac maszyne jak miesza mozna zawsze

Jak juz rosnie to lepiej nie, chyba, ze na samym poczatku w celu posypania czyms wierzchu. Ale ja zawsze przegapie ten moment
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 13 Oct 2004, 07:38
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(kamila)
Czyli, ze macie maszyne tak jak ja z ALina tylko starszy model. Juz ktos to kiedys zauwazyl, ze w Mango jest starsza maszyna AFK.
Drozdze dodaje zawsze suche.  
Otwierac maszyne jak miesza mozna zawsze

Jak juz rosnie to lepiej nie, chyba, ze na samym poczatku w celu posypania czyms wierzchu. Ale ja zawsze przegapie ten moment  :mrgreen:


AKF to pelna nazwa firmy, czy skrot ?... Zaraz sobie pogoogluje icon_smile.gif
A co do sypania wierzchu chleba... To kiedy jest ten moment ???
Mam stac i podgladac ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 13 Oct 2004, 07:42
Post #10


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



A w instrukcjach nie masz wyszczególnione co kiedy i ile czasu ta maszyna robi?
Ja mam, i sobie nastawiam budzik
Dzwoni mi, jak maszyna kończy wstępne fazy wyrabiania, mieszania i rośnięcia. Otwieram, smaruję, posypuję, zamykam i już więcej nie otwieram aż do końca. 8)

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 13 Oct 2004, 07:46
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(MagdazMediolanu)
A w instrukcjach nie masz wyszczególnione co kiedy i ile czasu ta maszyna robi?
Ja mam, i sobie nastawiam budzik  :mrgreen:  
Dzwoni mi, jak maszyna kończy wstępne fazy wyrabiania, mieszania i rośnięcia. Otwieram, smaruję, posypuję, zamykam i już więcej nie otwieram aż do końca.  8)  

MzM

Nie, dokladnie w kazdym programie nie. Ale, jak mowie piszczy, kiedy wg nich mozna sypac dodatki, ale kurde dalej miesza tak wiec dodatki sa w chlebie, a nie na chlebie. To jest koncowa faza mieszania.... Stad moje pytanie, czy jak wylapie moment, keidy ciasto juz spokojnie lezakuje i czeka, to moge otworzyc i posypac ?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 13 Oct 2004, 08:10
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.849
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



Mysle, ze trzeba zaraz po skonczeniu mieszania. Potem jeszcze chleb podskakuje ale to ziarnom nie powinno przeszkadzac.

AFK to niemiecka firma


Ja dodatki czesto wsypuje jeszcze przed sygnalem. Zalezy co. I zalezy co wtedy innego robie w domu
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 13 Oct 2004, 08:13
Post #13


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Pod koniec rośnięcia, a na poczatku fazy pieczenia (chociaż kiedyś zdarzyło mi się nawet w połowie pieczenia) otwieram i smaruję chlebek rozmieszanym jajkiem i posypuję takimi ziarenkami na jakie mam akurat ochotę. Smaruję go delikatnie nie naciskając przy pomocy pędzelka.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 13 Oct 2004, 09:13
Post #14


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



Ahia... czyli moge otworzyc wieczko... Czyli musze wstryzmac program, tak ? a pozniej wznowic.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
kamila
post 13 Oct 2004, 09:19
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.849
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 8



nic nie wstrzymac, otworzyc, zrobic co masz zrobic i zamknac. Nie marudzic przy tym, dzialac szybko.

Jesli wylaczysz maszyne to Ci zacznie od zera czyli od podgrzewania i mieszania skladnikow.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
MagdazMediolanu
post 13 Oct 2004, 10:39
Post #16


szef kuchni
*******

Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 3.568
Dołączył: 27-November 04
Użytkownik nr: 206



CYTAT("JotHa Ale @ jak mowie piszczy, kiedy wg nich mozna sypac dodatki, ale kurde dalej miesza style_emoticons/cincin/icon_lol.gif[/img] tak wiec dodatki sa w chlebie, a nie na chlebie. To jest koncowa faza mieszania.... Stad moje pytanie, czy jak wylapie moment, keidy ciasto juz spokojnie lezakuje i czeka, to moge otworzyc i posypac ?


No o to mi chodziło. Ja wiem dokładnie, kiedy ona kończy mieszanie i wtedy dzwoni mi budzik. To musi być wtedy kiedy już więcej nie będzie się ciasto przewalać i ziarenka się nie zakopią w chlebie.
Jak nie masz tego w instrukcjach, to musisz raz wypróbować z zegarkiem w ręku. Wyłapiesz ten moment i już będziesz wiedziała na kiedy budzik nastawić.

MzM
Go to the top of the page
 
+Quote Post
JotHa
post 13 Oct 2004, 11:39
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
*****************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 22.933
Dołączył: 20-September 04
Skąd: G...dz
Użytkownik nr: 75



CYTAT(MagdazMediolanu)
Jak nie masz tego w instrukcjach, to musisz raz wypróbować z zegarkiem w ręku. Wyłapiesz ten moment i już będziesz wiedziała na kiedy budzik nastawić.  :mrgreen:  

MzM


Cos mi sie wydaje, ze rozpracuje to cholerstwo nie wczesneij niz za miesiac, o ile mama dalej bedzie tkwic w przekonaniu, ze mi ja odda
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 24 Oct 2004, 22:51
Post #18


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Dziś upiekłam swój chlebek z innym wsadem czyli nie siemię i słonecznik. Na noc zalałam wodą ziarna soi, takie namoczone, surowe wrzuciłam do ciasta po sygnale. Wyszedł mniamuśny icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bajaderka
post 25 Oct 2004, 14:30
Post #19


szef kuchni
********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 4.063
Dołączył: 13-September 04
Skąd: western PA
Użytkownik nr: 30



Upieklam ten Twoj chlebek wczoraj Alinko i jest pyszny! Dodalam ziarenka takie jak w przepisie, moze troche wiecej slonecznika mi sie sypnelo icon_smile.gif

A tu chlebek w calej krasie, ja oczywiscie wyrabialam w maszynie, ale juz pieklam w piekarniku icon_smile.gif

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Al_inka
post 25 Oct 2004, 19:34
Post #20


czeladnik
******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 2.109
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Suwałki
Użytkownik nr: 25



Ziarenek słonecznika więcej to chyba lepiej, bo smaczniej
Go to the top of the page
 
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 18th August 2019 - 16:25