![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.234 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
Gofry z płatkami owsianymi
Źródło - Signe Johansen "Hygge na szczęście" Składniki: 150 g płatków owsianych 350 g białej mąki orkiszowej (ja dałam drobno zmieloną pełnoziarnistą pół na pół z białą) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g drobnoziarnistego cukru (dałam 50 g) 1/2 łyżeczki solo morskiej 150 g roztopionego masła 100 ml wody 250 g creme fraiche lub śmietany (dałam śmietankę kremówkę uzupełnioną do wagi jogurtem) 200 ml mleka owsianego lub zwykłego tłustego krowiego 4 średnie jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy i rum) masło do smarowania gofrownicy (u mnie olej) Wykonanie: Płatki owsiane prażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż zaczną pachnieć orzechami. Mnie nie chciało się czekać na nagrzanie piekarnika i uprażyłam je na suchej patelni. Chwilę poczekać, aż trochę przestygną i połowę zemleć na mąkę. Połączyć wszystkie suche składniki, dodać płynne i wymieszać na gęstą masę. Odstawić na pół godziny do napęcznienia. Posmarować masłem nagrzaną gofrownicę, nalać chochlę masy, równomiernie rozprowadzić i piec do uzyskania złotobrązowego koloru. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.312 Dołączył: 31-March 06 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 1.585 ![]() |
Przepraszam, płatki orkiszowe?
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.388 Dołączył: 28-August 05 Skąd: Szczecin Użytkownik nr: 692 ![]() |
Gofry wytrawne ( zupełnie bez cukru!) wg Bytnerowiczowej są skromniejsze.
Mam dwa przepisy Jej autorstwa, wypróbowane w czasach posiadania gofrownicy. Jeden płatki owsiane, drugi razowa mąka pszenna lub żytnia ( czyli i orkiszowa :D) |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 28.234 Dołączył: 28-November 05 Skąd: Loca Deserta Użytkownik nr: 1.024 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.312 Dołączył: 31-March 06 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 1.585 ![]() |
Dzięki. Mam trochę dawno kupionych płatków orkiszowych, jakoś mi nie podeszły i się ucieszyłam,że może....
Ale i tak pewnie się nie zabiorę za te cudne gofry, ze zwykłego lenistwa. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 15.821 Dołączył: 24-June 05 Skąd: z Pomorza Użytkownik nr: 592 ![]() |
Joanno dziękuje za przepis
|
|
|
![]()
|
|
Dla Ciebie zawsze.
![]() Gracho, myślę, że jak najbardziej mogą być płatki pszenne czy orkiszowe. Każde, które się ma na stanie. Nawet ich pewnie nie trzeba będzie prażyć, tylko zemleć. |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 26th February 2021 - 08:05 |