- Lis 28, 2005
- 33,921
- 6,343
- 113
Gofry z płatkami owsianymi
Źródło - Signe Johansen "Hygge na szczęście"
Składniki:
150 g płatków owsianych
350 g białej mąki orkiszowej (ja dałam drobno zmieloną pełnoziarnistą pół na pół z białą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobnoziarnistego cukru (dałam 50 g)
1/2 łyżeczki solo morskiej
150 g roztopionego masła
100 ml wody
250 g creme fraiche lub śmietany (dałam śmietankę kremówkę uzupełnioną do wagi jogurtem)
200 ml mleka owsianego lub zwykłego tłustego krowiego
4 średnie jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy i rum)
masło do smarowania gofrownicy (u mnie olej)
Wykonanie:
Płatki owsiane prażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż zaczną pachnieć orzechami.
Mnie nie chciało się czekać na nagrzanie piekarnika i uprażyłam je na suchej patelni.
Chwilę poczekać, aż trochę przestygną i połowę zemleć na mąkę.
Połączyć wszystkie suche składniki, dodać płynne i wymieszać na gęstą masę.
Odstawić na pół godziny do napęcznienia.
Posmarować masłem nagrzaną gofrownicę, nalać chochlę masy, równomiernie rozprowadzić i piec do uzyskania złotobrązowego koloru.

Źródło - Signe Johansen "Hygge na szczęście"
Składniki:
150 g płatków owsianych
350 g białej mąki orkiszowej (ja dałam drobno zmieloną pełnoziarnistą pół na pół z białą)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g drobnoziarnistego cukru (dałam 50 g)
1/2 łyżeczki solo morskiej
150 g roztopionego masła
100 ml wody
250 g creme fraiche lub śmietany (dałam śmietankę kremówkę uzupełnioną do wagi jogurtem)
200 ml mleka owsianego lub zwykłego tłustego krowiego
4 średnie jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (dałam cukier waniliowy i rum)
masło do smarowania gofrownicy (u mnie olej)
Wykonanie:
Płatki owsiane prażyć przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, aż zaczną pachnieć orzechami.
Mnie nie chciało się czekać na nagrzanie piekarnika i uprażyłam je na suchej patelni.
Chwilę poczekać, aż trochę przestygną i połowę zemleć na mąkę.
Połączyć wszystkie suche składniki, dodać płynne i wymieszać na gęstą masę.
Odstawić na pół godziny do napęcznienia.
Posmarować masłem nagrzaną gofrownicę, nalać chochlę masy, równomiernie rozprowadzić i piec do uzyskania złotobrązowego koloru.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: