![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.852 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 ![]() |
jakoś nikt tego przepisu nie wkleił, to może nie znacie?
Melba 1 litr mleka 1 kostka masła 0,5 litra ukwaszonej śmietany 0,5 szklanku cukru 4 jajka zapach bakalie Mleko zagotować, wlać do niego jajka roztrzepane ze śmietaną. Warzyć na małym ogniu aż zrobi się twaróg. Odcedzić. ostudzić Masło lekko rozetrzeć z cukrem, dodawac po łyżce twaróg. Dodać zapach i bakalie. Przełożyć do małej tortownicy, wstawić do lodówki. Polać polewą lub galaretką. Ja wolę z galaretką i owocami. Do połowy masy można dodać kakao. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Brązowy użytkownik Postów: 5.856 Dołączył: 17-September 04 Skąd: Katowice - niestety :( Użytkownik nr: 51 ![]() |
to jest cos jak pascha nie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.852 Dołączył: 13-September 04 Skąd: Suwałki Użytkownik nr: 8 ![]() |
No coś w stylu, w mojej rodzinie właśnie jako melba funkcjonuje.
Dawno nie robiłam, muszę nadrobić zaległości |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.744 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 ![]() |
A to nie powinno być w deserach?
|
|
|
![]()
|
|
Jak uważacie, moge przenieść. Wg mnie jest to ciasto
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 11.744 Dołączył: 14-September 04 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 36 ![]() |
Ja zawsze melbę kojarzyłam jako kawałki galaretki podane w pucharku z czymś tam jeszcze. Nie pamiętam z czym, bo galaretki nie lubię, a jako dziecko nienawidziłam. Ale na pewno nie można było jej nazwać ciastem.
Paschy też bym ciastem nie nazwała... |
|
|
![]()
|
|
szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 4.774 Dołączył: 18-September 04 Użytkownik nr: 65 ![]() |
a u mnie melba to taka masa z twarożku na biszkopcie, jakby kto chcial przepis to ja moga dac.
|
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 3.054 Dołączył: 20-September 04 Skąd: Porto, Portugalia Użytkownik nr: 80 ![]() |
Tak w oryginale to melba jest chyba deserem z brzoskwin, lodow waniliowych i sosu z przetartych malin. Deser ten wymyslil pan Escoffier na czesc slynnej pod koniec XIX wieku spiewaczki operowej Nellie Melba.
Ale twoja melba Kamila tez mi sie bardzo podoba.A zeby ja jeszcze uwiarygodnic to bym polozyla na nia brzoskwinie i zalala galaretka malinowa. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Kamila,zgadnij co dzisiaj robię serek już się cedzi Jutro jadę do babci na urodziny no i premiera jednak dzisiaj a nie w święta
|
|
|
![]()
|
|
o matko, ale mam stracha
mam nadzieję, że będzie smakowała |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 27.418 Dołączył: 30-October 04 Skąd: z Nienacka Użytkownik nr: 151 ![]() |
Zrobiłam
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.333 Dołączył: 29-July 05 Użytkownik nr: 626 ![]() |
Zrobię 8) Na wierzch dam rozmrożone wiśnie, lekko zagotowane w soku, który puszczą, z niewielką ilością cukru i w tym gorącym soku rozpuszczę galaretkę wiśniową. A na spód może cieniutka warstwa kruchego ciasta?
|
|
|
![]()
|
|
Melba super smaczna ale ja jednak przesadziłam z tym ganaszem na wierzchu-galaretka byłaby znacznie lepsza.Bo wszyscy się dopytywali co to za tajemnicza i smaczna biała masa pod tą okropną czekoladową śmietaną
|
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
och, a ja tak kocham ubite ganache! jak można go nie lubić
|
|
|
![]()
|
|
kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 13.333 Dołączył: 29-July 05 Użytkownik nr: 626 ![]() |
Może się z syrem kiepsko komponuje. Mnie w ogóle kakao z syrem nie leży. Takie kwaskowato- kakaowe.
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT(Malgosimi) och, a ja tak kocham ubite ganache! jak można go nie lubić
Ja też kocham ale tu najzwyczajniej nie pasowało-za mdłe było wszystko. CYTAT(lislawa) Może się z syrem kiepsko komponuje. Mnie w ogóle kakao z syrem nie leży. Takie kwaskowato- kakaowe.
Lis,ten serek nie jest ani trochę kwasny,on jest słodkawo-kremowo-tłusty,zaryzykowałabym nawet że przypomina ciut mascarpone ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
CYTAT(dziunia) Melba super smaczna ale ja jednak przesadziłam z tym ganaszem na wierzchu-galaretka byłaby znacznie lepsza.Bo wszyscy się dopytywali co to za tajemnicza i smaczna biała masa pod tą okropną czekoladową śmietaną
Ja też najbardziej lubię z galaretką, bo z polewą jest za ciężkie a z galaretką w sam raz |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.404 Dołączył: 22-December 04 Skąd: z kuchni! Użytkownik nr: 231 ![]() |
Dziuniu, widziałam, ze i z przpeisu Kręglickiej robiłaś pasche, więc pytanko: czym one się różnią? Poza tym, że ta jest z mniejszej porcji (2 jajka mniej i 1 litr mleka mniej)?
Bo nie moge się zdecydowac.... |
|
|
![]()
|
|
Dziś wrzucę zdjęcie.
Melba jest na małą tortownicę, dlatego mniej mleka i jaj |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 37.713 Dołączył: 10-October 04 Skąd: Piła Użytkownik nr: 116 ![]() |
CYTAT(kamila) Dziś wrzucę zdjęcie.
|
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 10th December 2019 - 01:08 |