![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.017 Dołączył: 7-August 06 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 2.095 ![]() |
Ile Flottante
{pływająca wyspa} ![]() Podobna do Zupy Nic, chociaż ta którą ja pamietam z dzieciństwa nie miała konsystencji kremu, a była bardziej rzadka. Przepis jest bardzo prosty, ja korzystałam z książki Mireille Guiliano "Francuzki nie tyją" ![]() Potrzeba: 2,5 szklanki pełnego mleka 2/3 szklanki plus 1 łyżka stołowa drobnego cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu (lub laska wanilii rozkrojona wzdłuż) 4 jajka szczypta soli kakao lub karmel do podania W dużym rondlu zagotować mleko. Dodać 1/3 szklanki cukru i ziarenka wyjęte z laski wanilii. Przykryć i zdjąć z ognia. Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać stopniowo łyżkę cukru. Piana musi być ubita na sztywno. Postawić rondelek z mlekiem na ogniu i zagotować. Zmniejszyć płomień. Łyżką nabierać porcję piany i wkładać na mleko. Gotować przez 2 minuty, potem delikatnie przewracać na drugą stronę i gotować następne 2 minuty. Wyjąć i osączyć na czystej ściereczce. Przygotować creme anglaise: do żółtek dodać pozostałe 1/3 szklanki cukru i ubić, aż masa będzie prawie biała. Cienką strużką wlewać gorące mleko (to spod bez), intensywnie miksując. Następnie przelać całość spowrotem do rondelka, postawić na malym ogniu i podgrzewać (nie gotując) przez ok. 3 min aż krem się zagęści. Wlewać krem do miseczek i nakładać na wierzch wyspy z białek. Przy ładniejszych niż moja bezach (widziałam naprawdę fantazyjne kształty w necie, albo proste kominki wyjęte z ramekina- prawdopodobnie nie gotowane na mleku a ścięte w mikrofali) można wykładać je na krem rozlany na płaskim talerzu. Można posypac kakao, polać karmelem lub przyozdobic karmelowymi niteczkami (mam w planie, jak zrobię to wrzucę fotkę ![]() {ps} W książce jest jeszcze pomysł na ulepszenie tego deseru (wg Mamie autorki): do creme anglaise dodawała łyżkę rumu, a białka czasami posypywała startą, dobrą czekoladą. |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.394 Dołączył: 7-November 08 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 12.152 ![]() |
ojeju, jak jestem we Francji, to jem pływającą wyspę niemal codziennie
![]() wersji domowej nigdy nie próbowałam, także przy okazji postaram się zrobić. aż mi ślinka cieknie na samą myśl ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.693 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Nigdy nie jadłam, a chętnie spróbuję. Podaje je się na zimno, czy też są do natychmiastowej konsumpcji?
|
|
|
![]()
|
|
![]() uczeń ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 1.017 Dołączył: 7-August 06 Skąd: Sosnowiec Użytkownik nr: 2.095 ![]() |
Vana, powiem Ci, że mój wybredny mężunio, który niejeden deser spałaszował we francuskiej knajpce był,o dziwo! - oczarowany
![]() ![]() Yrso, jeśli chodzi o podanie to różne źródła podają, że można i na ciepło (od razu po przygotowaniu) i na zimno, choć tak sobie wnioskuję, że chyba wersja na zimno jest popularniejsza i bardziej "tradycyjna". Ta na ciepło to bliższa pewnie Zupie Nic. W książce pani M. pisze, że jej Mama robiła ten deser dzień wcześniej, wieczorem, wlewała creme anglaise do miseczek w których miał być podany deser i wkładała do lodówki a ugotowane i odsączone bezy przykrywała i też chowała na noc w lodówce. |
|
|
![]()
|
|
![]() szef kuchni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 5.394 Dołączył: 7-November 08 Skąd: Wrocław Użytkownik nr: 12.152 ![]() |
ja jadłam jedynie w wersji na zimno.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 12.223 Dołączył: 28-May 07 Skąd: Szwajcaria Użytkownik nr: 4.174 ![]() |
Popisowy deser mojej tesciowej ;)
I tez zawsze na zimno u nas. Apetyczne zdjecia Aaricio! |
|
|
![]()
|
|
Zdaję się zatem na Was, kochane, tradycyjne Ile Flottante tylko w wersji na zimno! :D
Beo, dziękuję ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 24.693 Dołączył: 3-January 09 Skąd: Warszawa Użytkownik nr: 13.254 ![]() |
Jak na zimno, to dobrze
![]() Dzięki za objaśnienia. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.934 Dołączył: 20-September 04 Skąd: G...dz Użytkownik nr: 75 ![]() |
Tez sie skusilam, ale mi takie plaskawe te bezy wyszly.
![]() Dobrze, ze doczytalam watek do konca, bo nalozylam jeszcze cieple, piana tonela w kremie. A po czasie krem troche jednak zastygal. Jaka powinien miec ostatecznie konsystencje ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Tez sie skusilam, ale mi takie plaskawe te bezy wyszly. ![]() Dobrze, ze doczytalam watek do konca, bo nalozylam jeszcze cieple, piana tonela w kremie. A po czasie krem troche jednak zastygal. Jaka powinien miec ostatecznie konsystencje ? Jotha bardzo piękne, nie przejmuj się, że plaskate moje tez takie były ale je poukładałam po 2 jedna na drugiej (tak jak na zdjeciu :D). Muszę potrenować z tymi piankami, może następnym razem zrobię w większym garnku, w większej ilości mleka, a potem odleję do budyniu tyle ile trzeba. A krem miał konsystencję rzadkiego budyniu. |
|
|
![]()
|
|
![]() kucharz 3 gwiazdek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Złoty użytkownik Postów: 22.934 Dołączył: 20-September 04 Skąd: G...dz Użytkownik nr: 75 ![]() |
A, to mnie pocieszylas.
![]() Podjadalam na cieplo, a jakze ![]() |
|
|
![]() ![]() |
Wersja Lo-Fi | Datenschutzerklärung | Impressum | Aktualny czas: 21st January 2021 - 16:31 |