IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >  
Reply to this topicStart new topic
> Maszyny do chleba-watek niedyskusyjny
Bea73
post 8 May 2008, 15:18
Post #41


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 12.223
Dołączył: 28-May 07
Skąd: Szwajcaria
Użytkownik nr: 4.174



Ewo, juz kiedys gdzies pisalam, ze mialam i maszyny z 2 mieszadlami i z 1 i nie widzialam roznicy
maszyny mialam 3, zadna nie byla (nie jest) glosna
nie pamietam czy w tej najstarszej byl program na samo wyrastanie, ale w tych aktualnych chyba zawsze jest gruebel_2.gif
zwroc uwage na wielkosc foremki, bo przy 'rodzinnych' wypiekach dobrze bys mogla mos wyrabiac wieksze porcje
to chyba tyle icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ewusiek
post 8 May 2008, 15:25
Post #42


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.488
Dołączył: 18-February 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 3.238



CYTAT(Bea73 @ 8 May 2008, 16:18 ) *
zwroc uwage na wielkosc foremki, bo przy 'rodzinnych' wypiekach dobrze bys mogla mos wyrabiac wieksze porcje
to chyba tyle icon_smile.gif


Dzięki Bea , no to większe są te z 2 mieszadłami .

teraz się zastanawiam nad różnicą (poza ceną icon_wink.gif ) w tych maszynch...ale to może osoby które mają maszyny się wypowiedzą...
ten moulinex to dosyć dużo kosztuje w porównaniu z innymi gruebel_2.gif co się w tym kryje? afk widziałam na allegro za ok 150 zł , alaska też się przewija ...i jakieś inne typu elta, clatronic...

chodzi za mną , i chodzi (to przez to ,że się tu naczytałam o pieczeniu chleba icon_mrgreen.gif )
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 8 May 2008, 21:11
Post #43


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.391
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Makro ma w aktualnej ofercie (6-19maja) Alaskę za 109 zl brutto. Znam wiele osob bardzo zadowolonych z tej maszyny. Tak jak kazda inna wyrabia ciasta drożdżowe, pierogowe, pizzowe i ucierane. Ma 12 programów, w tym samo wyrabianie i samo pieczenie. Nie bardzo widze sens przepłacac kierując sie tylko nazwą producenta, w sumie podstawowe programy sa we wszystkich podobne. icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ewusiek
post 8 May 2008, 21:35
Post #44


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.488
Dołączył: 18-February 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 3.238



kurcze, muszę przemyśleć (chyba kartę do makro to mamy już nieważną , bardzo dawno już byliśmy tam)
Buka a ona ma podłużną foremkę, i dwa mieszadła?

bo na allegro jak oglądałam to są dwa typy 2000 i 2600
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 9 May 2008, 22:13
Post #45


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.391
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Typ BM2600. Tu masz instrukcje w pdf i możesz ja obejrzec: http://www.chlebpolski.pl/instrukcje/instrukcja_BM2600.pdf
Wejdź na strone http://www.makro.pl/pl/hale-makro , wybierz hale i wpisz nr klienta, który masz na karcie. Jak sie otworzy strona z aktualna ofertą , to znaczy, ze Twoja karta klienta jest ważna. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Ewusiek
post 10 May 2008, 12:55
Post #46


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.488
Dołączył: 18-February 07
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 3.238



dzięki Buka icon_biggrin.gif, co prawda nie znalazłam miejsca gdzie się wpisuje nr klienta (a oferta się i tak otworzyła), za to przeczytałam regulamin - na 100% mam nieważną kartę (dłużej niż rok nie byłam w makro)
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Buka
post 10 May 2008, 20:47
Post #47


kucharz 3 gwiazdek
***************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 19.391
Dołączył: 19-September 04
Skąd: Wrocław
Użytkownik nr: 67



Mysle, że mozna się reaktywować. icon_smile.gif Skontaktuj się z Informacją Makro, powiedzą, jak to zrobić.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 11 May 2008, 07:31
Post #48


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Moim zdaniem 2 mieszadla sa uzasadnione jesli mozna wyrobic duzo ciasta. Sama sie nad taka maszyna zastanawilam: 1350 g / sa nawet 1500 g /. W koncu znowu wybralam poprzednia / z uwagi na zapasowe mieszadla i wiaderko, ktore juz mialam /.
Maszyny nie sa bardzo glosne: zreszta nie halasuja przez caly czs trwania programu.
Moc podobno nie ma zasadniczego znaczenia: czasem wieksza moc pokrywa wady samego pieczenia / moja ma 700 W i jest w porzadku /.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 12 May 2008, 10:42
Post #49


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Tego chyba jeszcze nie bylo: mikrofala z maszyna do chleba 2 w 1 gruebel_2.gif
http://www.twenga.it/offerta/107965392.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 16 May 2008, 10:28
Post #50


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Jedna z maszyn / nie wiem ktora / ma w instrukcji takie zalecenie: posmarowac dokladnie wnetrze wiaderka olejem i wstawic do piekarnika na 10 minut / temperatura 160°C /. Wyjac i dokladnie wytrzec papierem do celow kuchennych. Oczywiscie zrobic to przed pierwszym uzyciem maszyny.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RADMAN
post 14 Dec 2008, 18:09
Post #51





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 14-December 08
Użytkownik nr: 12.866



Poszukuje polskiej lub angielskiej instrukcji do Severina BM 3983 lub Superiora CBM 500. Poratuje ktoś?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Johasia
post 14 Dec 2008, 19:09
Post #52


kucharz 3 gwiazdek
************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 11.744
Dołączył: 14-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 36



http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzy...3%20RECETTES-_F

Może ktoś poratuje tłumaczeniem?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
RADMAN
post 15 Dec 2008, 11:32
Post #53





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 2
Dołączył: 14-December 08
Użytkownik nr: 12.866



CYTAT(Johasia @ 14 Dec 2008, 19:09 ) *


Dziękuje za pomoc. Od producenta otrzymałem instrukcje do Severina. Załączam, może komuś się kiedyś przyda.
Załączone pliki
Załączony plik  BM_3983.pdf ( 109.27K ) Suma pobrań: 250
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
patrynia
post 18 Feb 2009, 21:02
Post #54





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 18-February 09
Użytkownik nr: 14.082



CYTAT(RADMAN @ 15 Dec 2008, 11:32 ) *
Dziękuje za pomoc. Od producenta otrzymałem instrukcje do Severina. Załączam, może komuś się kiedyś przyda.


Czy mogę prosić o ponowne zamieszczenie tej instrukcji? Nie wiem dlaczego nie mogę jej pobrać.
Z góry dziękuję.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Hania34
post 20 Nov 2009, 13:06
Post #55





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 1
Dołączył: 20-November 09
Użytkownik nr: 18.604



CYTAT(patrynia @ 18 Feb 2009, 21:02 ) *
Czy mogę prosić o ponowne zamieszczenie tej instrukcji? Nie wiem dlaczego nie mogę jej pobrać.
Z góry dziękuję.

Również nie mogę jej pobrać bardzo prosze o przesłanie tej instrukcji w jezyku polskim na moj e-mail hanusiaporo@wp.pl
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jusandre
post 25 Mar 2010, 20:16
Post #56





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 74
Dołączył: 4-November 09
Skąd: UK
Użytkownik nr: 18.332



mam nadzieje ze ktos jeszcze zaglada do tego watku.. icon_smile.gif

zastanawia mnie taka rzecz - wiekszosc dziewczyn, ktore maja automaty do pieczenia chleba, wyrabia ciasto w maszynie, a piecze w piekarniku. ciekawi mnie bardzo z jakiego powodu gruebel_2.gif
zamierzam nabyc taka maszyne w przyszlym tygodniu (glownie do wyrabiania drozdzowego, ale do chleba rowniez icon_smile.gif ) i chcialabym wiedziec jak najwiecej na ten temat.
czy pieczenie w piekarniku jest spowodowane wysokimi kosztami eksploatacji takiej maszyny (zuzycie pradu itp), czy zupelnie czyms innym??

i jeszcze jedno pytanko, tak na marginesie. w przepisach podajecie jakies numery maki. przyznam sie ze jestem totalnym neptkiem w tej dziedzinie i zupelnie nie wiem co one oznaczaja oraz, co wazniejsze, gdzie te numery znalezc na mace.
w Anglii mam tylko make chlebowa zwykla lub strong, to ktora wybierac?

z gory dziekuje za cierpliwosc i odpowiedz na moje pytania knuddel.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jolka8
post 25 Mar 2010, 21:14
Post #57


pomoc kuchenna
*

Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 129
Dołączył: 2-October 08
Użytkownik nr: 11.142



Poprostu pewne gatunki chleba ciasta, lepiej sie piecze w piekarniku.

Bo wymagają innej temperatury pieczenia, np chleb ciemny
albo pieczone w piekarniku inaczej smakują.

Albo tak mocno wyrastają, ze z maszyny uciekna, Albo foremka inna.

Ja zakupiłm ostatnio masazynę, i stosunek do niej miałam bardzo sceptyczny.
W lidlu razem z maszyna były mieszanki.

Wczoraj rozmieszałm ciapatę, 0.5 kg mieszanki i 360ml wody.
Czas nastawiłam na rano na 9.

Wyszedł wspaniały chlebek pachnący wilgotny w srodku. Po prostu czary.Bardzo szybko wyrobiła mi maszyna ciasto na cruasanty, które upiekłm w piekarniku.
Więc mozna tak i tak
Go to the top of the page
 
+Quote Post
bietka
post 26 Mar 2010, 06:25
Post #58


szef kuchni
*******

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 3.811
Dołączył: 25-February 06
Skąd: Mazury
Użytkownik nr: 1.428



Ja piekę różnie-często w piekarniku w garnku żabkowym ale i w maszynie również/zalezy to od mego wolnego czasu/.W garnku skórka chleba jest o niebo lepsza i tylko dlatego w nim piekę.W maszynie mam bladą górę ale chleb/na zakwasie/ jest równie smaczny.Ale gdybym miała piec chleby tylko na drożdzach to raczej zastanowiła się czy warto i czy chęci nie opadną.Znam wiele osób/m.in.mamę/ u których maszyny kurzą się bo odeszła ochota na pieczenie.
Mieszanki do chleba drogie są -ja kupuję różne mąki i sypię bez ważenia na tzw.oko.650 kupuję w lidlu,Lubellę pełnoziarnistą w markecie,otręby,żytnią razową 2000.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
lorraine
post 30 Mar 2010, 23:35
Post #59





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 29
Dołączył: 7-March 10
Użytkownik nr: 20.692



jusandre, nie wiem jak wiekszosc, ja mimo ze mam maszyne od tygodnia wiem ze bede piekla w piekarniku zwykle, poniewaz lubie sobie bochenek uksztaltowac ladnie, nawet jesli pieke w blaszce (a mam teraz taka sliczna nowa, specjalna na chleb) to taki uformowany bochenek lepiej wyglada po prostu.
Bo juz sie zlapalam na tym ze nawet piekac w maszynie, pol godziny przed pieczeniem wyciagam ciasto i mieszadla , odgazowuje ciasto, formuje bochenek i wkladam z powrotem na ostatnie wyrastanie i pieczenie.
Niestety nie znam sie na makach angielskich, w Polsce numery oznaczaja typ maki, maka (pszenna) typ 550 to maka zupelnie biala, typ 2000 (najwyzszy) to ciezka maka razowa. W zytniej ta sama zasada obowiazuje, czym wyzszy numer tym bardziej maka razowa.

W mieszankach z lidla sa polepszacze i spulchniacze, wygladaja zachecajaco i przynajmniej 3 razy prawie je kupilam, owszem, ale naprawde nie po to pieke chleb w domu zeby sobie piec z chemia.

Dzis pieklam chlebek w maszynie na drozdzach ale z dodatkiem zakwasu, taki mialam przepis w ksiazeczce do maszyny.
To zdecydowanie dobry pomysl, jednak zakwasic troche to ciasto i bede musiala poeksperymentowac.
Zaczelam jakis czas temu od chlebow zakwasowych, maszyne za to mam tylko tydzien i niestety ale po zakwasowych to czysto drozdzowe juz nie odpowiadaja tak bardzo...

Maszyne mam z Lidla. Jest to odpowiednik bifinetta, z tym ze teraz nazywa sie SilverCrest. Sprawdzalam na stronie producenta, nawet instrukcje sa kropka w kropke takie same, model zreszta tez - KH 1171.
Moc 850 W, 2 mieszadla, 12 programow, timer chyba 13 godzinny, maksymalna wielkosc bochenka 1250 g.
Tutaj sobie mozna przejrzec instrukcje ze zdjeciem przed kupnem: http://www.kompernass.com/pages/index.php?...est&lang=pl
Cena w Lidlu zdecydowanie dobra 150 zl daumen.gif




Go to the top of the page
 
+Quote Post
jusandre
post 31 Mar 2010, 11:57
Post #60





Grupa: Srebrny użytkownik
Postów: 74
Dołączył: 4-November 09
Skąd: UK
Użytkownik nr: 18.332



dziekuje za odpowiedz, dziewczyny icon_smile.gif

maszyna zostala zakupiona w sobote i od tego dnia chodzi codziennie, bo testuje rozne rzeczy - wypiek chleba, wyrabianie drozdzowego itp.
o ile drozdzowe wyszlo mi super (nareszcie! pierwszy raz w zyciu), to z chlebem ciagle cos jest nie tak. przede wszystkim mam wrazenie ze jest za niski (na Podaj Dalej zamiescilam nawet zdjecia mojego "bochenka"). no, ale moze z czasem dojde do wprawy.

marza mi sie jedynie ksztalty prawdziwego chleba, ale na to jeszcze musze zaczekac. bo nawet jak kupie koszyk do wyrastania w kasztalcie jaki mi pasuje, to i tak nie bede umiala pozniej przelozyc ciasta na blache icon_mrgreen.gif

lorraine, ale o ile dobrze zrozumialam z Twojego postu, to nie wyrabiasz ciasta chlebowego na programia "wyrabianie", tylko na normalnym chlebowym programie i wyciagasz przedf pieczeniem??
Go to the top of the page
 
+Quote Post

5 Stron V  < 1 2 3 4 5 >
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 19th November 2019 - 16:18