Orzechowe rureczki
Leciutkie, kruche, koronkowe i bardzo szybkie do zrobienia
4 lyzki masla (cwierc kostki)
1/2 szklanki cukru
2 bialka
szczypta soli
1/4 szklanki maki
1/3 szklanki orzechow wloskich, bardzo drobniutko posiekanych
Ubic maslo z cukrem na puszysta mase, dodac bialka i sol i ubic krociutko (10 sekund) do momentu az masa jest dobrze polaczona, ale jeszcze nie spieniona. Dodac przesiana make i orzechy i lekko wymieszac. Nakladac mase lyzeczka na blache posmarowana maslem i lekko rozsmarowac w kszatcie krazkow o srednicy 5cm. Zachowac spora odleglosc pomiedzy ciasteczkami, bo jeszcze troche sie rozlewaja w czasie pieczenia. Piec 6-8 minut w temperaturze 190ºC, czesto sprawdzajac, bo dosc szybko sie przypalaja. Wyjac z piekarnika i zawijac ciasteczka po jednym na trzonku drewnianej lyzki (spodem do srodka). Trzeba to robic dosc szybko, bo ciasteczka szybko twardnieja, gdy sie tak stanie wsunac blache do piekarnika na 30 sekund aby zmiekly.
Mozna napelnic je bita smietana tuz przed podaniem, lub uzyc jako ozdoby do wszelkiego rodzaju musow czy lodow, chociaz najlepsze sa same w sobie
Leciutkie, kruche, koronkowe i bardzo szybkie do zrobienia
4 lyzki masla (cwierc kostki)
1/2 szklanki cukru
2 bialka
szczypta soli
1/4 szklanki maki
1/3 szklanki orzechow wloskich, bardzo drobniutko posiekanych
Ubic maslo z cukrem na puszysta mase, dodac bialka i sol i ubic krociutko (10 sekund) do momentu az masa jest dobrze polaczona, ale jeszcze nie spieniona. Dodac przesiana make i orzechy i lekko wymieszac. Nakladac mase lyzeczka na blache posmarowana maslem i lekko rozsmarowac w kszatcie krazkow o srednicy 5cm. Zachowac spora odleglosc pomiedzy ciasteczkami, bo jeszcze troche sie rozlewaja w czasie pieczenia. Piec 6-8 minut w temperaturze 190ºC, czesto sprawdzajac, bo dosc szybko sie przypalaja. Wyjac z piekarnika i zawijac ciasteczka po jednym na trzonku drewnianej lyzki (spodem do srodka). Trzeba to robic dosc szybko, bo ciasteczka szybko twardnieja, gdy sie tak stanie wsunac blache do piekarnika na 30 sekund aby zmiekly.
Mozna napelnic je bita smietana tuz przed podaniem, lub uzyc jako ozdoby do wszelkiego rodzaju musow czy lodow, chociaz najlepsze sa same w sobie